Nyheter

Nordmenn spiser i snitt 6,6 kilo gulrot i året – per nese altså. Foto: OFG

Gulrotens dag: en hyllest til grønnsaken vi elsker høyest

I morgen 4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er faktisk den grønnsaken vi både produserer og spiser mest av i Norge. Landet er så å si selvforsynt med gulrot.

Publisert Sist oppdatert

­Og det er flere fordeler ved den oransjefargede godsaken: den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet.

Med andre ord: det er tid for å hedre en av Norges mest allsidige grønnsaker.

– Gulrot kan både bakes, moses, brukes i gryter og supper. Den er selvskreven i en god tomatsaus og kan raspes eller finhakkes og erstatte noe av kjøttet i taco, lasagne og i spagetti og kjøttdeig både for å gi god smak og for å spare penger. Gulrot er også ypperlig å bruke i bakst, snik inn revet gulrot i vaffelrøren og i brødet, oppfordrer ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Selvforsynt med norsk gulrot

Ifølge Frukt- og grønstatistikk 2023 som er utgitt av OFG, spiser hver innbygger i Norge 6,6 kilo gulrot i året. Tallene er basert på volum inn til grossist og tar ikke hensyn til svinn (red. anm.).

På listen over grønnsaker nordmenn spiser mest av, troner gulroten helt på toppen, tett etterfulgt av tomat.

Det er svært gode forhold for å dyrke gulrot i Norge, og den produseres i hele landet. I 2023 var hele 92,5 prosent av gulroten, som ble omsatt i norsk dagligvare og storhusholdning, av norsk opprinnelse. Dette tilsvarer 33 711 tonn.

Påstanden om at vi er så godt som selvforsynte med norsk gulrot holder altså stand.

– Gulrot er en grønnsak som egner seg svært godt til lagring, vi har derfor ofte norsk gulrot gjennom hele vinteren og helt frem til neste sesong. Gulrotdagen er en dag for å hedre norske aktører for å produsere gulrot av ypperste kvalitet, sier Sagen.

Holder deg mett for en rimelig penge

Ernæringsrådgiveren forteller at gulrot er en god kilde til betakaroten, som omgjøres til vitamin A i kroppen, som er viktig for normalt syn, hud og hår og bidrar også i immunforsvaret. I tillegg inneholder gulrot godt med fiber, som holder deg mett lenge og gjør godt for fordøyelsen.

OFG slår også et slag for «ventegulrota»;

– En gulrot i hånden når barna er sultne etter skolen før middagen kommer på bordet er genialt. Da kjøper du deg litt tid, og en av fem om dagen er spist i en fei, sier ernæringsrådgiveren.

Gulrot er dessuten et godt valg for lommeboken, mener Iselin Bogstrand Sagen.

– Med en kilo gulrot har du gjerne både snacks til barna, noen staver til matpakken, til bruk i en middag eller to, og ett par gulrøtter som kan rives og brukes i brød.

Powered by Labrador CMS