Synspunkt

Husker du? Svenske GB forsøkte forgjeves å komme inn på det norske markedet tidlig på 1990-tallet.

Markedskamp i isdisken

Iskremkonkurransen er skarp, men noen reprise på iskrigen med svenskene på 1990-tallet blir det nok ikke.

Publisert Sist oppdatert

SYNSPUNKT.Arne Kongsnes er redaktør i Matindustrien.

Det norske totalmarkedet for iskrem er nå på rundt regnet 4,5 milliarder årlig. Matindustrien har sett nærmere på hva som rører seg i markedet.

Norskdominert marked

Fortsatt har Diplom-Is og Hennig-Olsen, med hovedkontorer i henholdsvis Nittedal og Kristiansand, et sterkt grep om markedet. I det mest verdifulle markedet, dagligvare, har de to norskeide aktørene til sammen kontroll på i overkant av 80 prosent. Norge er dermed et av svært få land i Europa der aktører med nasjonalt eierskap dominerer ismarkedet.

La oss spole tilbake til 1990-tallet: Da forsøkte svenske GB Glace å ta en stor bit av den norske iskaka. En velregissert kampanje med Diplom-Is og PR-nestor Hans Geelmuyden i spissen, sendte svenskene hjem igjen med det som ble omtalt som margarinis – i motsetning den helnorske fløteisen. Så skal det legges til at Diplom-Is senere forsøkte seg i det svenske markedet. Det gikk ikke bra, det heller.

I 1996 ble GB Glace, som fortsatt er markedsleder i Sverige, kjøpt opp av det som i dag er verdens største iskremprodusent, Unilever.

Det er 25 år siden. I dag er det nettopp Unilever som vokser raskest i det norske markedet, selv om markedsandelen i dagligvare foreløpig ikke er mer enn drøye 5 prosent. Kategorisjef for is i Unilever Norge, Marius Søland, legger ikke skjul på at den andelen skal videre oppover.

Noen reprise på iskrigen med svenskene blir det nok ikke, men både Hennig-Olsen og Diplom-Is møter konkurransen med det største alvor.

Lavpris-is

Konkurranse møter de også fra Isbjørn Is utenfor Bergen, eid av kypriotiske Food Union. I Rema 1000s butikker selger lavprisutfordreren åttepakninger med minikroneis for 25 kroner, rundt det samme du betaler for en vanlig kroneis fra konkurrentene.

Også i dette markedet er det med andre ord lavpris som driver veksten.

FOR ABONNENTER – MER OM ISKREMMARKEDET

Powered by Labrador CMS