Produksjon

Klimaendringer fører til at biomangfold går tapt. Når arter bukker under og forsvinner, blir matfatet vårt truet. Foto: Sverre Jarild

Vil redde Norges matfat – får innovasjonsstøtte

En frøbank skal gjøre fremtidens norske matproduksjon mindre sårbar for klimaendringer. Nå får prosjektet innovasjonsmidler fra DOGA.

Publisert Sist oppdatert

Totalt 450 000 kroner skytes nå inn i prosjektet til Norges Vel gjennom Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). Pengene skal sørge for at innovasjonsprosjektet tuftes på designmetodikk og brukerstudier.

– Designdrevet innovasjon betyr bedre og mer bærekraftige produkter og tjenester. Nettopp dette trenger vi mer av i omstillingen av norsk næringsliv. Jeg gleder meg virkelig til å følge disse prosjektene videre, sier prosjektleder Anne Elisabeth Bull i Design og arkitektur Norge (DOGA).

13. i rekken

Årets DIP-utdeling er nummer 13 i rekken. 86 bedrifter har søkt om 42 millioner kroner til prosjekter verdt 88 millioner.

– Vi mottok søknader fra alle landets fylker og aktører spredt over et stort antall bransjer. Over halvparten holdt såpass høy kvalitet at vi svært gjerne skulle gitt dem støtte. Det viser at designdrevet innovasjon er i ferd med å modnes. Designmetodikk brukes i stadig flere innovasjonsprosjekter, sier Bull.

I en blå kontainer på Østlandet – og hos flere av medeierne – lagres oppformert frømateriale fra gamle kornsorter fra blant annet den nordiske genbanken NordGen. Foto: Sverre Jarild

Gir bruksgenbanken et løft

Klimaendringer fører til at biomangfold går tapt. Når arter bukker under og forsvinner, blir matfatet vårt truet.

I 2018 gikk Norges Vel og andre aktører sammen om å danne samvirket Norsk Bruksgenbank. I en blå kontainer på Østlandet – og hos flere av medeierne – lagres oppformert frømateriale fra gamle kornsorter fra blant annet den nordiske genbanken NordGen.

Et steg inn i fremtiden

Nå skal bruksgenbanken på Hellerud ta et nytt steg inn i fremtiden. Ved hjelp av designkompetanse fra Thomashawk skal partene bak Norsk Bruksgenbank få en sterkere forståelse av hvordan de kan formidle et viktig budskap annerledes og mer visjonært.

Juryen lar seg begeistre av læringsutbyttet og overføringsverdien som ligger i prosjektet.

«Norsk Bruksgenbank er i sin helhet et bærekraftprosjekt. At de nå ønsker å bruke designkompetanse til å utforske hvordan de kan jobbe med politisk forankring og påvirkning, er spennende,» skriver juryen.

David Andrew Quist (t.v.) og Chris Snyder demonstrerer NoMy-forskning for Anne Elisabeth Bull i DOGA. Foto: Sverre Jarild

Design reduserer risiko

I år deler DOGA ut 8,5 millioner kroner til totalt 18 prosjekter gjennom DIP-programmet.

I forslaget til statsbudsjett for 2023 foreslår regjeringen å styrke tilskuddet til DIP med 3,6 millioner kroner sammenlignet med 2022. Dette betyr at enda flere norske bedrifter kan få støtte til å ta i bruk designmetodikk i utviklingen av nye produkter og tjenester.

– Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse for de reelle behovene til kunder og brukere, og avdekker ofte helt nye muligheter. Dermed kan både bedrifter, organisasjoner og myndigheter skape langt bedre og mer treffsikre produkter og tjenester, sier Bull.

Nå deler DOGA ut 8,5 millioner kroner for å støtte bruk av designmetodikk i idéutviklingsfasen til 18 nyskapingsprosjekter. Hensikten er at nye produkter, tjenester og konsepter tuftes på de reelle behovene til brukere og samfunn.

Dette er Designdrevet innovasjonsprogram (DIP)

  • Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) skal sikre bedre og mer samfunnsnyttig innovasjon gjennom bruk av designmetodikk i idéutviklingsfasen av nyskapingsprosjekter.
  • DIP skal bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.
  • Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse av kunder og brukere og kan bidra til høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper.
  • Siden 2009 har Design og arkitektur Norge (DOGA) delt ut 97,5 millioner kroner til totalt 244 prosjekter.
  • Her kan du lese mer om DIP og resultater som er oppnådd.

(Pressenytt)

Powered by Labrador CMS