Nyheter

Leveransene til Vinmonopolet, hoteller og serveringssteder kan bli rammet av en streik for ansatte i vin- og brennevinsbransjen fra 9. desember.

Vin- og spritmekling i julestria

9. desember kan leveransene av vin og brennevin bli rammet av streik.

Publisert Sist oppdatert

I dag fastsatte Riksmekleren datoene for mekling i lønnsoppgjøret for vin- og brennevinbransjen til 7. og 8. desember.

De ordinære forhandlingene mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund brøt sammen 28. oktober

179 kan bli tatt ut i streik

Lønnsoppgjøret for vin- og brennevinsbransjen brøt sammen i dag. Tariffavtalen omfatter 179 medlemmer i tre virksomheter. Arcus Norway og Arcus-eide Vectura er to av dem. Hvor mange som vil bli tatt ut i streik, må varsles fire dager før en eventuell streik starter.

Arcus produserer vin og brennevin, mens Vectura er logistikkselskapet som tar hånd om vareflyten inn fra 40 land og distribusjonen av 50 millioner enheter årlig til Vinmonopolets butikker, serveringsbransjen og hoteller. 114 av dem som kan bli tatt ut i streik tilhører Vectura.

En streik kan altså ramme leveransene av vin og brennevin, men her vil lagersituasjonen hos mottakerne avgjøre hvor store konsekvensene kan bli.

Kommunikasjonsdirektør Per Bjørkum i Arcus ønsker ikke å kommentere konsekvensene av en eventuell streik.

God grunn til tidlig handel

Uavhengig av streikefaren, i dag oppfordrer Vinmonopolet om at publikum starter årets julehandel av flytende varer tidlig.

– Vi går mot tidens julehandel på Vinmonopolet. Av hensyn til smittevern er vår klare oppfordring at årets julehandel bør tas i løpet av november, aller helst på formiddagen og på en dag tidlig i uken, sier administrerende direktør Elisabeth Hunter i Vinmonopolet til NTB.

Polet forventer rekord

2020 blir et historisk år for Vinmonopolet. Antakelig vil det bli solgt rundt 115 millioner liter i løpet av året, mot 82,6 millioner liter i fjor, en vekst på rundt 40 prosent.

Årsaken er stengte grenser mot Sverige, tilnærmet full stopp i taxfreehandelen og betydelig redusert skjenking som følge av myndighetenes koronatiltak.

– Normalt er desember måned nesten dobbelt så stor som en vanlig måned. I desember i år forventer vi et salg på rundt 15 millioner liter fordelt på fem millioner kundebesøk, tidenes største enkeltmåned – en rekord som trolig blir stående lenge, sier Hunter.

Powered by Labrador CMS