Nyheter

Foto: MatPrat, Sara Johannessen

Vil avlive myter om kjøtt

Hvor mye kjøtt spiser nordmenn? Og er det sunt eller usunt? Matprat vil avlive moderne myter om rødt kjøtt.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført av YouGov for MatPrat (Opplysningskontoret for egg og kjøtt) gir innblikk i norske forbrukeres holdninger til kjøtt og sunt kosthold.

I undersøkelsen kommer det ifølge Matprat frem at mange bærer på feiloppfatninger.

Halvparten av norske forbrukere tror nemlig vi spiser mye mer kjøtt i Norge enn kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler. Denne oppfatningen er enda vanligere blant de som bor i Oslo, hvor nær 6 av 10 tror kjøttinntaket er mye høyere enn anbefalt.

På gjennomsnittsnivå er dette en myte, ifølge Matprat. De siste tallene for kjøttforbruk i Norge fra 2019 viser at nordmenn spiser i snitt 750 gram rødt kjøtt i uka, hvilket er på linje med kostrådene.

Videre tror 58 prosent av de spurte tror at kostrådenes anbefalinger for rødt kjøtt er mindre enn hva som faktisk er tilfelle. 47 prosent svarer at de tror kostrådene anbefaler maksimalt én middag i uka med rødt kjøtt, mens 11 prosent tror det er enda mindre.

Kostrådene gir imidlertid rom for å spise inntil 700-750 gram rødt kjøtt (rå vare) i uka. Dette tilsvarer tre middager med rødt kjøtt i uka og litt kjøttpålegg.

Sist, men ikke minst mener bare 37 prosent at rødt kjøtt er en del av et sunt kosthold, mens tallet for bearbeidet kjøtt er 10 prosent. Flertallet har altså en negativ eller nøytral holdning til rødt kjøtt sett i et sunnhetsperspektiv. Feil, mener Matprat, fordi rødt kjøtt bidrar med flere næringsstoffer som kroppen trenger, som høykvalitetsproteiner, flere B-vitaminer, sink og jern, og er en del av et sunt og variert kosthold.

Dette sier Helsedirektoratets kostråd:

Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.

Begrens mengden rødt kjøtt, både rent og bearbeidet, til 500 gram spiseferdig vare per uke. Denne mengden tilsvarer 700-750 gram rå vare. Rødt kjøtt er definert som svin, storfe, sau/lam og geit.

For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling. Kylling, kalkun og høns regnes som hvitt kjøtt.

Bearbeidet kjøtt er kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt.

Kjøttforbruk i Norge

Forbrukstallene viser til «beregnet reelt forbruk» som angir mengde kjøtt i rå vare. Tallene er basert på matforsyningsstatistikk og korrigert for bein og andre ikke-spiselige deler av dyret, samt svinn i ulike ledd av verdikjeden.

Kilde: Animalia, Kjøttets tilstand 2020

Powered by Labrador CMS