Nyheter

Konkurransetilsynet vil stoppe fusjonen mellom den norske vin- og brennevinsprodusenten Arcus og finske Altia.

Varsler stopp for Arcus-fusjon

Konkurransetilsynet mener en fusjon mellom norske Arcus og finske Altia vil kunne svekke konkurransen i flere markeder for salg av brennevin til Vinmonopolet.

Publisert Sist oppdatert

Konkurransetilsynet vurderer å gripe inn mot foretakssammenslutningen mellom Altia Plc. og Arcus ASA, skriver tilsynet i en pressemelding.

I september 2020 ble det kjent at Arcus og Altia ønsker å fusjonere å danne selskapet Anora Group.

De selskapene opplyser at samlet årlig omsetning er rundt 7,1 milliarder norske kroner og antall ansatte i Norden og Baltikum om lag 1.100.

Frykter redusert konkurranse

Fusjonen involverer finske Altia og norske Arcus, to av de største aktørene innen salg av brennevin til Vinmonopolet. Altia og Arcus er videre to av de største aktørene i flere av markedene for salg av brennevin til Vinmonopolet. Partene fikk torsdag 11. mars varsel om at Konkurransetilsynet vurderer å stanse fusjonen.

– Altia og Arcus ville samlet blitt den største aktøren i markedene for salg av akevitt, vodka og brennevin markedsført mot forbrukere under 20 år (brennevinsprodukter under 22 prosent) i Vinmonopolet. Konkurransetilsynet er av den oppfatning at Altia og Arcus er nære konkurrenter i disse markedene, sier nestleder Beate M. Berrefjord.

– Vi frykter at fusjonen vil kunne føre til redusert konkurranse i flere av markedene for salg av brennevin til Vinmonopolet og at redusert konkurranse vil kunne øke prisene for kunder som etterspør disse produktene, sier prosjektleder Jan Kristoffer Høiland.

Partene i fusjonen har gjennom prosessen fremlagt forslag til avhjelpende tiltak.

– Vi har vurdert disse tiltakene, men har kommet til at de ikke er tilstrekkelige til å avbøte den konkurranseskaden som fusjonen vil kunne medføre, sier Berrefjord.

Endelig avgjørelse i april

Konkurransetilsynet understreker at dagens varsel om mulig inngrep ikke er et endelig vedtak.

Etter konkurranseloven har selskapene nå 15 arbeidsdager på å kommentere tilsynets vurderinger i varselet. Tilsynet har deretter 15 arbeidsdager til å treffe endelig vedtak i saken.

Frist for et endelig vedtak er 27. april 2021.

Powered by Labrador CMS