Prisjegersaken

Nå kuttes gebyrene til Rema, Norgesgruppen og Coop til 4,9 milliarder kroner i prisjegersaken, melder Konkurransetilsynet.
Nå kuttes gebyrene til Rema, Norgesgruppen og Coop til 4,9 milliarder kroner i prisjegersaken, melder Konkurransetilsynet.

Varsler kraftige kutt i milliardgebyrene
til dagligvarekjedene

Konkurransetilsynet har varslet Coop, Rema og Norgesgruppen om at det reduserer de varslede overtredelsesgebyrene i prisjegersaken fra totalt 21 milliarder til 4,9 milliarder kroner.    

Publisert Sist oppdatert

Grunnlaget for prisjegersaken var en mistanke om at dagligvareaktørenes avtale om å gi tilgang for konkurrentenes prisjegere kunne utgjøre et ulovlig samarbeid.

Våren 2018 foretok Konkurransetilsynet derfor en uanmeldt kontroll hos Norgesgruppen, Coop og Rema 1000, og tok omfattende beslag i interne dokumenter hos kjedene.

Konkurransebegrensende?

I desember 2020 varslet tilsynet om at samarbeidet kunne ha både «konkurransebegrensende formål» og «konkurransebegrensende virkninger» i strid med konkurranselovens § 10. 

De varslede gebyrene tok utgangspunkt i et mulig ulovlig samarbeid med konkurransebegrensende formål, skriver Konkurransetilsynet på sine nettsider i dag.

Alle de tre partene har sendt omfattende tilsvar til Konkurransetilsynets varsel, og tilsynet har etter utsendingen av varselet fortsatt å vurdere faktum, juss og økonomi i saken.

Ikke vurdert ferdig 

I januar i år ga Konkurransetilsynet de tre partene beskjed om at tilsynet har avsluttet undersøkelsene av mulig konkurransebegrensende formål. Samtidig fikk partene beskjed om at tilsynet ikke har ferdigstilt sine vurderinger av om samarbeidet har hatt konkurransebegrensende virkninger.

Konkurransetilsynet har i dag varslet nye overtredelsesgebyrer i saken. Coop er varslet et overtredelsesgebyr på rundt 1,3 milliarder kroner, Norgesgruppen et gebyr på 2,3 milliarder kroner, og Rema et på 1,3 milliarder kroner.

I desember 2020 varslet tilsynet at Norgesgruppen ASA skulle ilegges et gebyr på 8,8 milliarder kroner, Coop Norge SA et på 4,8 milliarder kroner og Rema 1000 AS et gebyr på 7,4 milliarder kroner.

Ikke ferdig med saken

Årsaken til endret utmåling av gebyrene er at saken ikke lenger undersøkes som formålsovertredelse av konkurranseloven, understreker konkurransedirektør Tina Søreide på tilsynets nettsider.

Konkurransedirektør Tina Søreide presiserer at tilsynet vurderinger i det nye varselet ikke er endelige.

– Samtidig fortsetter vurderingene av samarbeidets mulige konkurransebegrensende virkninger. Størrelsen på de varslede gebyrene viser sakens alvor, og arbeidet har høyeste prioritet i tilsynet, legger hun til.

Konkurransetilsynet presiserer at vurderingene som presenteres i det nye varselet er foreløpige, og at det ikke er truffet endelig vedtak i saken. 

Partene har fått frist til 2. mai med å kommentere de nye varslene.

Tidslinjen i prisjegersaken

  • Konkurransetilsynet gjennomførte bevissikring hos de involverte partene i april 2018.
  • Varsel om ileggelse av overtredelsesgebyr for ulovlig samarbeid ble sendt til partene 15. desember 2020.
  • Partene fikk i januar 2024 beskjed om at konkurransebegrensende formål er lagt bort.
  • Varsel om endring av gebyrer ble sendt partene 10. april 2024.
  • Partene har fått frist til 2. mai i år med å kommentere varslene.
Powered by Labrador CMS