Nyheter

Å planlegge menyen og handle inn til store selskap er halve moroa, mener Trude Drevland. Foto: Nikolas Gogstad-Andersen

Trude Drevland deler sine mattradisjoner

Matlaging er som terapi: – I de tyngste periodene i livet har jeg søkt trøst i matlaging, sier kokebokktuelle Trude Drevland.

Publisert Sist oppdatert

­10. mars lanseres kokeboka «Trudes tradisjonsmat» av Bergens tidligere ordfører Trude Drevland og Geir Håkonsund. Drevland har samlet alle sine favorittoppskrifter – fra barndommens smaker i Melbu til festmåltider i Bergen.

Kjærligheten til mat og gleden i å samle venner og familie over et godt måltid, har fulgt Drevland gjennom hele livet. I denne boka byr hun på oppskrifter fra Melbu der hun vokste opp, arvede retter fra mor, farmor og gode venner, og boka bærer preg av at Trude er født i en tid der man lagde alt fra bunnen av.

Å lage mat er også blitt en form for terapi for kokebokforfatteren, og har hjulpet henne gjennom mang en vanskelig stund.

– I de tyngste periodene i livet har jeg søkt trøst i matlaging, sier Drevland i en pressemelding fra Bonnier Norsk Forlag.

Trude Drevland byr på de lekreste retter i «Trudes tradisjonsmat». Foto: Nikolas Gogstad-Andersen

Hun har alltid funnet ro og glede i å planlegge måltider, lage sauser, bake rundstykker og servere de lekreste festmåltider.

Dette er tradisjonsmat som det tar tid å lage, og kokebokforfatteren koser seg gjerne med et glass vin mens hun kokkelerer. Hun tenker på denne langsomme formen for matlaging, der man nyter selve prosessen, som et viktig motstykke til vår moderne tid der alt skal gå fort, og man er påkoblet den digitale sfæren til enhver tid.

– Jeg føler sterkt på at samfunnet har vokst i en retning der ting haster mer og mer, og at vi ikke lenger er like opptatt av å samles rundt et godt måltid og bare snakke, sier hun.

«Trudes tradisjonsmat» byr ikke på kjapp og slankende mat for folk i tidsklemma. Her skal maten først og fremt være god, lekker og en måte å samle kjære og nære.

– Denne boken er for meg en mulighet til å få bringe videre en mattradisjon som nok er annerledes enn den mattradisjonen som er nå, sier Drevland.

Powered by Labrador CMS