Nyheter

– Vi overhandler i påsketider, og høytider generelt, sier Johan Ingemarsson, daglig leder hos matredderappen Too Good To Go i Norge. Sørg for å planlegge måltidene godt, for å unngå at mat må kastes, er ett av hans råd. Foto: Too Good To Go

Too Good To Go: Nordmenn har for lite kontroll på hyttematen

Nesten 8 av 10 nordmenn har dårlig eller ingen kontroll på maten de har å hytta, viser en fersk undersøkelse som Respons Analyse har gjennomført for Too Good To Go like før påskefri.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn foretar årlig godt over 1,5 million turer til fritidsboliger. Snart er det påske, og mange er allerede klare til å nyte fridagene i hytteveggen også i år. Det innebærer blant annet kos, og mye mat.

Matredderappen Too Good To Go (TGTG) ønsket derfor å finne ut mer om handleturer før hytteopphold, oppbevaring av mat på hytta og selvfølgelig matsvinn.

TGTG er én av verdens største markedsplasser for overskuddsmat. Formålet er å redusere matsvinn og motvirke klimaendringer.

Tankevekkende funn

Funnene er interessante, og forhåpentligvis tankevekkende for flest mulig.

– ­Den viser at alderen har mye å si for hvor gode vi er til å redde mat. Jo eldre vi er, jo bedre matreddere er vi, sier Johan Ingemarsson, daglig leder i Too Good To Go Norge.

30 prosent kaster mat på vei hjem

Her er funnene i korte trekk.

  • 80 prosent av nordmenn har lite eller ingen kontroll på maten som er på hytta.
  • Grønnsaker og meieriprodukter kastes det mest av når vi reiser fra hytta, med pålegg og andre ferske råvarer tett bak.
  • 30 prosent kaster mat på vei hjem.
  • Vi overhandler i påsketider (og høytider generelt) når vi ser at over 90 prosent tar med mat hjem. Det samme viser undersøkelser gjort i forbindelse med jul.
  • 8 av 10 lar langtidsholdbar mat stå igjen på hytta.
  • Over 70 prosent spiser utgåtte matvarer når de er på hytta.
  • De yngre er dårligst på matredding, de mer voksne (over 34) er de flinkeste.

Kilder: Respons Analyse og Too Good To Go Norge

Bare i fjor reiste nordmenn godt over 1,7 million ganger til fritidsboligene sine. Nærmere 1,1 million av disse turene gikk til hytta, ifølge tall fra SSB.

Rundt 450.000 nordmenn eier hytter. Når nesten 30 prosent av oss kaster mat på vei hjem, blir det mye matsvinn, understreker han.

– I Norge har vi med tiden blitt flinkere til å redde mat, men det er fortsatt en lang vei å gå. Hver enkelt innbygger kaster i snitt 43 kilo mat i året. Når vi kaster 30 prosent av maten vi handler inn til eksempelvis påske, så er det snakk om mye mat, sier Ingemarsson.

Fremdeles en lang vei å gå

Too Good To Go bidro i 2023 til å redde over 3,3 millioner poser med overskuddsmat. Den økende bruken av appen viser at nordmenn er blitt flinkere til å redde mat, selv om vi fremdeles har en lang vei å gå for å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030.

«Vi handler rett og slett for mye. Vi overhandler til påske og høytider generelt.»

– Vi ser også at nesten 90 prosent tar med seg visse matvarer hjem. Det forteller noe om hvor mye vi handler. Vår undersøkelse rundt jul ga samme resultat. Det betyr at vi rett og slett handler for mye. 8 av 10 har ikke har god nok kontroll på maten som allerede er på hytta, understreker Ingemarsson.

Ikke alt er dårlig etter best-før-datoen

Undersøkelsen viser at grønnsaker og meieriprodukter er det nordmenn kaster mest av når de reiser fra hytta, mens pålegg og andre ferske råvarer ligger tett bak. Samtidig oppgir over 80 prosent at de lar langtidsholdbar mat stå igjen på hytta.

– Over 70 prosent av oss velger å spise utgåtte matvarer når de er på hytta, noe som viser at de lar langtidsholdbar mat stå igjen. Det oppleves nok lettere å spise for eksempel hermetisk mat som har gått ut på dato, fremfor ferske råvarer og pålegg, mener Ingemarsson.

– Dette sier også noe om at vi er litt redde for å spise dårlig ferskmat, og at vi tenker at best før betyr dårlig etter. Men det er ikke alltid sånn. Ta egg, for eksempel, de kan holde seg like gode, opp mot fire måneder. Eller melk, som ofte er god lenge etter best-før-datoen sin, legger han til.

Slik tar du best vare på maten

Det blir stadig viktigere å ta vare på maten i dagens samfunn. Prisstigningen på dagligvarer og andre varer generelt i Norge, gjør at mange må tenke på lommeboka mer enn noensinne når de handler.

– Det er enkelt å tenke at den yngre generasjonen skulle være de som er flinkest til å redde mat, men gjennom denne undersøkelsen ser vi at de over 34 år er spesielt gode til å ta vare på maten. Det skiller 10 til 20 prosent, avhengig av aldersgruppene, og øker desto eldre du er. Kanskje vi tenker mer på den økonomiske gevinsten med årene, sier Ingemarsson.

Påsken er relativt kort. Som regel vet vi hvilke retter som tilhører hvilke dager. Da kan det være lurt å kjøpe mat med kort holdbarhet til måltidene på hytta, råder matredderappen Too Good To Go. Foto: Too Good To Go

Her er seks av Too Good To Gos tips for påskehandelen:

1. Sørg for å planlegge godt

Mange ingredienser går igjen i flere påskeretter, som for eksempel egg, poteter og rotgrønnsaker. Dette er ofte ingredienser som kjøpes i større kvantum. Kanskje skal du bare lage én kålrotstappe, og ha et måltid med gulrøtter. Da kan det være lurt å kjøpe en rotmiks framfor store bunter.

2. Velg matvarer med kort holdbarhet

Påsken er relativt kort, og ofte vet vi hvilke retter som tilhører hvilke dager. Da kan det være lurt å kjøpe mat med kort holdbarhet, og som kanskje til og med går ut den dagen du skal tilberede det. Slik kan vi bidra litt ekstra ved å sørge for at nettopp dét lammelåret ikke blir til svinn.

3. Ikke kjøp mer enn du trenger

Vi nordmenn handler ofte for mye mat i frykt for at det skal bli for lite. Sørg derfor for at du beregner hvor mye mat som trengs i forkant av handleturen din.

Hvis du i tillegg planlegger måltider som inneholder noen av de samme ingrediensene, så har du helgardert deg hvis du har kjøpt for mye. Lammelår, for eksempel, er supert å bruke som pålegg dagen etter, minner matredderappen om.

4. Ta vare på maten som er til overs

Har du kjøpt varer med kort holdbarhet, som du ikke rekker å spise opp, anbefaler vi at du legger maten i fryseren på hytta. Da har du mat til neste gang. Eller du tar den med hjem og legger den i fryseren hjemme. Har du handlet mat med lang holdbarhet, sørg for å gå igjennom det du har av mat på hytta før du reiser.

5. Gi gjestene dine rester når de går

Har du lite plass i kjøleskapet, eller en dårlig uvane med og ikke spiser opp restematen, så anbefaler vi at du sender med gjestene restemat når de drar. Det er garantert noen av gjestene dine som gjerne vil knaske på et kaldt lammelår dagen etter, eller benytter seg av potene til en potetsalat.

6. Bruk sansene dine

Mye mat holder seg etter best-før-datoen sin. Lukt, se og smak på maten før du kaster den. Produsentene er pålagt visse tidsrammer for maten som blir produsert, men det betyr ikke at den ikke kan være god også etter utgått frist som står på pakken.

Husk bare å være forsiktig med «siste forbruksdag», da dette er datoen maten anses å være trygg innen oppgitt dato.

Powered by Labrador CMS