Nyheter

Illustrasjon: Opplysningskontoret for frukt og grønt

To trønderlag skal knive om tittelen på Umami

Trenden er klokkeklar – plantekost har aldri vært mer i vinden. Nå skal Årets grønne kokk kåres, i en finalekonkurranse på messen Umami.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært stor interesse for å delta i kokkekonkurransen Årets grønne kokk 2023, så uttakskomiteen hadde mange flotte innsendte menyer å velge mellom, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Konkurransen begynner å bli en god tradisjon. Årets grønne kokk kåres nemlig for niende gang i år.

– Spennende konkurransedag

– Dette blir en skikkelig spennende konkurransedag, med deltakere på meget høyt nivå, sier hoveddommer for konkurransen, Kjetil Gundersen fra Bama Storkjøkken.

Han er A-sertifisert WACS-dommer og tidligere landslagskokk og en av de mest erfarne dommerne vi har.

«Vi er med på dette for å inspirere andre til å være med på det grønne skiftet i restaurantbransjen.»

Nils Flatmark fra Britannia Hotel og Espen Laumann fra Le bistro i Trondheim

– Deltakerne har fem timer på seg til å lage en 3-retters meny til 12 personer. Vi gleder oss til å se hva deltagerne tryller frem av retter med grønnsaker, poteter og epler, i all hovedsak norske vintergrønnsaker og norske epler, forteller Gundersen.

Nils Flatmark fra Britannia Hotel og Espen Laumann fra Le bistro, begge i Trondheim. Foto: privat

Vil inspirere restaurantbransjen

Nils Flatmark, fra Britannia Hotel, forteller at han og lagkamerat Espen Laumann fra Le bistro i Trondheim, gleder seg masse til å vise frem hva de har funnet på.

– Vi er med på dette for å inspirere andre til å være med på det grønne skiftet i restaurantbransjen. Alle burde tørre å bruke mer grønt i sine retter, og vi ønsker også å fremme alle de flotte grønnsaksprodusentene vi har her i landet, noe vi mener er i verdensklasse. Velger du norsk, velger du et levende Norge, mener de to.

– Ved å støtte de lokale gårdene, som produserer fantastiske råvarer, bidrar vi til å opprettholde et levende bygde-Norge og ren norsk råvareproduksjon i nærområdene, legger kokkene til.

To sterke lag

Nils Flatmark er en profilert kokk og vant blant annet NM i kokkekunst og Nordic green Chef i fjor.

Espen Laumann har også deltatt i kokkekonkurranser tidligere. Han ble kåret til European Youngchef of the year 2021 og han vant gull i Norgescup for lærlinger 2021.

De unge kokkene Dominik Literski og Gjermund Solberg, begge fra Kraft Bodega, ser fram til konkurransedagen. Foto: privat

Det unge laget med Dominik Literski og Gjermund Solberg, begge fra Kraft Bodega Trondheim, deltar også. De ser fram til dagen og gleder seg skikkelig til sin første konkurranse etter læretiden.

– Vi skal gi alt, lover det unge laget, som føler seg forberedt på en stor finale.

Fakta om Årets grønne kokk 2023

  • Konkurransen arrangeres av Norske kokkers landsforening og Opplysningskontoret for frukt og grønt.
  • Hovedmålet er å sette fokus på de grønne råvarene, spesielt de norske, og inspirere til økt bruk av frukt og grønt.
  • Konkurransen vil bidra til å spre nye, spennende og fargerike gode ideer, matinspirasjon, kunnskap og begeistring til kokker, grøntbransjen, matentusiaster, forbrukere og media.
  • Oppgaven er å lage en tre retters meny for 12 personer. Konkurransetiden er fem timer.
  • Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektoren og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå.
  • I forretten skal Mandelpotet, persillerot og løk skal inngå. I hovedretten skal selleri, beter og valgfri kål inngå og i desserten skal epler, gulrot og friske urter være med. Ellers er det lov å bruke alt fra den grønne sektoren:
  • Premiene til vinnerlaget er tittelen Årets grønne kokk, som innebærer heder og ære, samt trofé og pengegave på 30.000 kroner. 2. plass blir belønnet med 20.000 og 3. plass med 10.000 kroner.
  • Vinnerlaget vil få mulighet til å delta i kokkekonkurransen Nordic Green Chef på Nordic Chefs Congress 2023 i Trondheim 1. juni.
Powered by Labrador CMS