Nyheter

Erlend Vagnild Fuglum er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, en av medlemsgruppene i NHO Mat og Drikke som rammes hardest.

To av tre bedrifter mister ordrer

Stadig flere opplever lavere etterspørsel og avbestillinger.

Publisert Sist oppdatert

Siden starten av koronautbruddet har NHO Mat og Drikke ukentlig gjennomført spørreundersøkelser blant sine 1.600 medlemsbedrifter, som representerer rundt 36.000 årsverk i mat-, drikke- og bionæringene.

Den siste undersøkelsen ble gjennomført torsdag og fredag i forrige uke.

Gradvis forverring

Medlemsbedriftene har svart på dette spørsmålet:

Har din bedrift merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset?

  • 16. mars: 53 prosent ja

  • 20. mars: 65 prosent ja

  • 27. mars 66 prosent ja

– Tallene viser tydelig at krisen fester taket, også i mat- og drikkenæringen, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Tallene viser også at krisen rammer matindustrien svært ulikt. Hele 97 prosent av medlemmene innen bakeri- og konditorbransjen opplever lavere etterspørsel og/eller kanselleringer og 89 prosent av medlemmene i bryggeribransjen det samme.

Lokalmatprodusentene er blant dem som rammes hardt. I dag ble det kjent at dagligvarekjeden Meny kutter prisen på 3.000 lokalmatprodukter og i tillegg gir 10 prosent av omsetningen tilbake til produsentene.

Situasjonen for mat-, drikke- og bionæringene er likevel bedre enn i andre deler av NHO-systemet. Der har hele 84 prosent merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset. En tre bedrifter her mener også at faren for konkurs er reell.

LES MER | Krisepakken: – Omsetningstap må være avgjørende

Fire av ti har permittert

NHO Mat og Drikke melder at fire av ti – 38 prosent – av medlemsbedriftene har permittert hele eller deler av arbeidsstokken. I hele NHO-systemet er tallet til sammenligning 56 prosent.

LES MER | Bryggeriforeningen: – Svært alvorlig for drikkevareprodusentene

Powered by Labrador CMS