Nyheter

Matvarer som skulle gått til serveringssteder kan nå under visse forutsetninger fryses ned.

Tillater frysing av varer til stengte serveringssteder

Mattilsynet vil begrense matsvinnet med innfrysing av mat.

Publisert Sist oppdatert

Kjølevarer som skulle ha gått til serveringssteder fremover, kan fryses ned, melder Mattilsynet.

LES MER | En femtedel av markedet for frukt og grønt er borte

Som en følge av koronavirus-situasjonen og Helsedirektoratets beslutning om å stenge alle serveringssteder med visse unntak, har Mattilsynet mottatt henvendelser om mulighet for innfrysing av kjølte produkter som var ment for levering til serveringsteder.

Forutsetninger

For å unngå omfattende kasting av mat i denne spesielle situasjonen, tillater Mattilsynet at slike produkter kan innfryses under visse forutsetninger:

  • Tillatelsen gjelder kjølevarer som er produsert til og med 13. mars, for omsetning til serveringssteder.

  • Det må gjøres en risikovurdering for det enkelte produkt og egnethet for innfrysing.

  • Innfrysingen må foregå så nær produksjonsdato som mulig.

  • Varene må merkes med produksjonsdato, opprinnelige holdbarhetsdato, innfrysingsdato og ny holdbarhet som frosset vare. Mottaker bør være informert om hvorfor matvaren er innfryst og ommerket.

  • Omsetning som frysevare kan senere kun skje til serveringssteder, og kun innenlands.

  • Innfrysingen må skje under kontrollerte og trygge forhold

  • Virksomheter har et selvstendig ansvar for at produktene de omsetter er trygge. Dere må derfor sørge for at innfrysingen skjer under kontrollerte og trygge forhold som sikrer trygge næringsmidler.

Mattilsynet anbefaler at å følge kravene som er gitt i §4 om innfrysning i Forskrift om dypfryste næringsmidler så langt det er mulig.

Ikke alt er egnet for frysing

Gry Sørensen er daglig leder i Norges- Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund (NFGF) og Frukt- og Grønnsakgrossistenes Servicekontor (FGS), som er hardt rammet av koronaviruset fordi storkjøkkenmarkedet ligger nede; hoteller, restauranter, kantiner og skoler.

– Våre medlemmer handler i all hovedsak med ferske/friske frukt, bær, grønnsaker og poteter. Disse varene egner seg ikke til innfrysing. Det er stor omløpshastighet og relativt liten lagringstid for disse varene og forhåpentligvis er det meste av disse allerede solgt inn til dagligvare for å unngå matsvinn, sier hun.

Powered by Labrador CMS