Annonse

Tett kobling mellom helse og klima
– Usunt kosthold er en av de største driverne til dårlig helse og tar flere liv enn røyking, sier Usman Mushtaq, lege og styremedlem i EAT.
Annonse
Hans inngang til mat kom gjennom helse. På ungdomsskolen lærte han at det var opp til 10 års forskjell i gjennomsnittlig levetid på hans kant av byen sammenlignet med den andre siden.Da han startet praksisen sin så han at en stor del av konsultasjonene dreide seg om livsstilssykdommer. Over 2 milliarder mennesker er overvektige eller lider av fedme. Tar du med de underernærte også er nesten halvparten av alle mennesker feilernærte.– Som lege har jeg skjønt at vi må jobbe mer med å holde folk unna sykehus og køer. Det er ikke bare triste skjebner, det handler også om samfunnsøkonomi, sier Mushtaq og påpeker den tette koblingen mellom helse og klima.– Vi kommer ikke til å oppnå bærekraftmålene om vi ikke adresserer matproduksjon og hvordan vi konsumerer mat. Om finansministeren vil kutte i skattene og helsebudsjettet bør hun investere i sunt kosthold, slår han fast.Om ikke lenge er vi 9–10 milliarder flere her på jorda, og mange rapporter sier at matproduksjonen må oppskaleres.– Det er egentlig feil, vi produserer nok mat, men det globale matsystemet er dysfunksjonelt og ineffektivt, og mye av den industrielt produserte maten har lav næringsverdi, sier Mushtaq.I jobber han med å finne svar på hvordan en hel verden kan fødes på sunn og bærekraftig mat.– Det er ennå ikke et klart svar på dette. Det har blitt gjort mye forskning på enkeltområder. Men ennå lite forskning på sammenhengen mellom mat, helse og miljømessig bærekraft.2015 var et historisk år som var avgjørende både for oss og kommende generasjoner: Vi fikk klimaavtale og bærekraftsmålene, hvor en rekke av delmålene er knyttet til mat.– For å få det til må alle være med, og vi må se på det i en helhet. Det er viktig at våre mål og insentiver er langsiktige, sier Mushtaq.Han tror vi kommer til å oppleve et paradigmeskifte i forhold til matproduksjon.– Summen av mange små enkelttiltak får store ringvirkninger. Og i Silicon Valley tror de at bærekraft og sunn mat er det nye internett, sier Mushtaq og påpeker at noen ting hver og en kan gjøre for å ta utviklingen i riktig retning: Spis mat, ikke for mye og mest planter.– Jeg jobber for at myndigheter skal gjøre disse valgene enklere for alle. Å få folk til å spise sunnere og mer bærekraftig bør være en gulrot for de fleste.
Livsstilssykdommer
Annonse