Nyheter

Lars Rinnan leder nærmere 40 ansatte i Amesto NextBrigde, et selskap som jobber mye med robotisering og kunstig intelligens.

Teknologi-optimisten

Lars Rinnan ser store muligheter for bruk av roboter og kunstig intelligens i landbruk og matproduksjon det neste tiåret.

Publisert Sist oppdatert

Mens andre svartmaler og frykter den mest moderne teknologiens inntog i nær sagt alle deler av samfunnet, kaller Lars Rinnan seg teknologi-optimist.

– Vi mennesker velger, det er vi som bestemmer, sier han.

Lars Rinnan er administrerende direktør i Amesto NextBridge. Fra kontorene i Kværnerbyen i Oslo leder han rundt 40 ansatte, 15 av dem har doktorgrad. Rinnans spesialfelt er kunstig intelligens og digitalisering, entreprenørskap og ledelse. Han er en hyppig benyttet foredragsholder.

3D-printet mat finnes allerede, og vil bli vanlig innen kort tid

– Vi jobber hver dag med å skape fremtiden, sier han til Matindustrien.

Voldsom hastighet

For fem år siden var det ifølge Rinnan ikke mange som snakket om kunstig intelligens og roboter.

Utviklingen går i voldsom hastighet, Rinnan peker på 2029 som et knekkpunkt.

– Da vil en billig pc ha en datakraft på høyde med den menneskelige hjerne.

Hvor fort går det? Eksponentiell vekst er gjerne et begrep som brukes om datakraften, som dobles årlig. Et eksempel: Går du med en skrittlengde på 1 meter, kommer du 30 meter på 30 skritt. Dersom skrittlengden din dobles for hvert skritt, kommer du over 1 milliard meter.

Store endringer

Rinnan ser for seg store endringer i både norsk landbruk og næringsmiddelindustri det neste tiåret.

Hydroponisk dyrkning er et eksempel, det betyr å dyrke uten jord, rett i vann. Grønnsakene dyrkes innendørs, gjerne vertikalt, i klinisk rene lokaler, nesten uten menneskelig kontakt. Kunstig intelligens sørger for perfekt vekst.

Foto Hydroponisk landbruk, der grønnsaker dyrkes i vann, er på fremmarsj også i Norge. Foto: Pailo Olom | iStock

Arealutnyttelsen kan være opptil 300 ganger bedre enn ved tradisjonell dyrking. Det er viktig i et klimaperspektiv der stadig større deler av verdens areal blir mindre egnet for tradisjonell dyrking.

– Hydroponisk landbruk kommer til å bli stort fremover, også i Norge. Et av de meste spennende selskapene innen dette er Kalera med norske gründere og investorer, sier Rinnan.

Oslo-baserte BySpire et annet eksempel. I utlandet viser Rinnan blant annet til en hel by for vertikalt og hydroponisk landbruk i Kina.

Nye aktører kommer

– Oppstartsfasen: Norske investorer er ikke så risikovillige, de satser helst i eiendom. Dagens landbruk står sterkt i Norge. Jeg tror det blir helt andre aktører enn bøndene som kommer til å starte nye virksomheter, og de vil ha en helt annerledes kompetanse.

Innenfor kjøttproduksjon varsler han også store endringer. Dyrking av kunstig kjøtt i laboratorier har vi bare sett starten på, tror Rinnan. Dette vil snart bli kommersielt tilgjengelig.

– I dag 3D-printes biler, hus, vinduer og blodårer som kroppen aksepterer. Mat er vesentlig enklere! 3D-printet mat finnes allerede, og vil bli vanlig innen kort tid.

Ikke sitt stille

– Det er ingen god strategi å sitte på gjerdet. Start med å skaffe deg erfaringer, gjerne i mindre prosjekter som tar utgangspunkt i de dataene du har. Det vil gi deg konkurransefortrinn. Vi ser at flere av kundene våre får svært god avkastning på prosjektene sine. Ikke la organisasjonsform eller eierskap være et hinder for å prøve, svarer Rinnan. Trikset er å ta det første steget.

Selskapet hans har blant annet jobbet med Aker Biomarine, som ved hjelp av kunstig intelligens har forbedret fiske etter krill i Antarktis.

Powered by Labrador CMS