Nyheter

Erlend Vagnild Fuglum er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

– Svært alvorlig for drikkevareprodusentene

7 av 10 bedrifter beskriver tilstanden som «virksomhetskritisk eller alvorlig».

Publisert Sist oppdatert

– Koronakrisen rammer norske drikkevareprodusenter hardt, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Byggeri- og drikkevareforeningen (BROD).

En spørreundersøkelse gjort blant medlemmene i Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at situasjonen etter to uker allerede er svært alvorlig: 29 prosent av småskalabryggeriene svarer at det nå er virksomhetskritisk. 41 prosent svarer at situasjonen er alvorlig.

BROD har 133 medlemsbedrifter og 26 har svart på spørreundersøkelsen som er gjennomført fra 19. til 24. mars.

Rammes fra flere kanter

Drikkevareprodusentene rammes fra flere kanter etter at regjeringen 12. mars stengte store deler av markedet: Full ordrestopp og null nysalg fra nedstengt uteliv, restaurant og hotell, avlyste konserter og arrangementer, en festivalsesong som mest sannsynlig er helt tapt, et kiosk- og servicemarked der salget har gått i bakken fordi folk ikke lenger er på farten, nedstenging av taxfreesalg og stort fall i eksportmarkedet.

Hver fjerde ansatt permittert

Foreningen har hentet inn tall som viser at produsentene av øl, brus og vann allerede etter to uker i snitt har permittert hver fjerde ansatt (24 %) av de som er ansatt i næringen.

De største produsentene har permittert 22 prosent, mens småskalaprodusentene har permittert hele 58 prosent av sine ansatte.

Frykter dominoeffekt

Undersøkelsen viser at drikkevareprodusentene nå risikerer å rammes dobbelt – gjennom at de ikke får betalt for varer som allerede er levert. 86 prosent av respondentene i undersøkelsen sier at de allerede sliter med å få betalt for varer levert før krisen inntraff, og at de forventer tap på fordringer.

– Dette er varer som produsentene allerede har betalt inn særavgifter for, forklarer Fuglum.

Powered by Labrador CMS