Nyheter

– Fremskrittspartiet har tatt til orde for at Vinmonopolet i Norge må forplikte seg til å ta inn lokalproduserte varer, og nå får vi flertall for dette, skriver partiets helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, til NTB. Arkivfoto: Torstein Bøe, NTB

Stortinget vil ha lokale varer i Vinmonopolets hyller

Stortinget vil at Vinmonopolet skal ta inn lokalproduserte drikkevarer. Helse- og omsorgskomiteen avga sin innstilling tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Hele komiteen stiller seg bak innstillingen til Frps representantforslag. Frp står imidlertid alene om de fleste av partiets øvrige forslag.

Vil øke tilgangen

– Norge har en lang tradisjon for produksjon av egne drikkevarer i verdensklassen. Likevel finner man i for liten grad kortreiste, lokale eller norske produkter i hyllene på Vinmonopolet. Derfor har Fremskrittspartiet tatt til orde for at Vinmonopolet i Norge må forplikte seg til å ta inn lokalproduserte varer, og nå får vi flertall for dette, skriver helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen til NTB.

Hun peker blant annet på at det er rundt 20 håndverksdestillerier om lag 120 småskalabryggerier i Norge.

– Disse destilleriene og bryggeriene sørger for lokale arbeidsplasser, og vi må derfor også sikre at Vinmonopolets kunder i større grad får tilgang til lokalproduserte drikkevarer.

– Det skal være mulig å kunne leve av å drive med småskala alkoholproduksjon i Norge, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) til NTB.

Skal kunne konkurrere

– Dette skaper både arbeidsplasser, bidrar til større kvalitetsbevissthet og ivaretakelse av lokale og nasjonale tradisjoner. Frp fikk dessverre ikke flertall for flere gode forslag som hadde kunnet bidra til å videreutvikle en næring som har sterk internasjonal konkurranse, sier hun.

Jordheim peker på at av de mer enn 28.000 produktene som selges gjennom Vinmonopolet, er kun rundt 1.650 norske produkter.

– Målsettingen må være at norske produsenter får rammevilkår for produksjon og salg som gjør det er mulig å konkurrere både hjemme og ute, sier Jordheim.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS