Nyheter

Til tross for rekordhøyt innenlands salg av kjøtt, falt forbruket med hele 2,5 prosent i 2020. Bortfall av grensehandel er en sentral årsak, ifølge bransjeorganisasjonen Animalia.

Stort fall i kjøttforbruket

Kjøttfasiten for 2020 viser 51,7 kilo per person, det laveste forbruket siden 2006. Nedgangen er på 1,4 kilo per person.

Publisert Sist oppdatert

Nedgangen tilsvarer 2,5 prosent, skriver Nationen torsdag morgen, og referer til rapporten «Kjøttets tilstand 2021» fra bransjeorganisasjonen Animalia, som ble presentert klokka 10 i dag.

Foto Her er tallene for 2020. Kilde: Kjøttets tilstand, Animalia

Grensehandel slår ut

Rapporten viser at beregnet reelt forbruk av kjøtt i 2020 var 51,7 kg per person: 39,9 kg rødt kjøtt og 10,8 kg hvitt kjøtt. Samlet sett er dette en nedgang på 1,4 kg fra året før, noe som først og fremst skyldes at grensehandelen var nesten 90 prosent lavere i 2020 enn de foregående årene.

LES MER | Her kan du laste ned hele rapporten Kjøttets tilstand 2021

Beregnet reelt forbruk er en teoretisk omregning fra engrosforbruk, og gir kjøttmengde korrigert for blant annet beininnhold og svinn gjennom verdikjeden, og hos forbruker. Oppgis som mengde i rå vare. Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) beregner dette på oppdrag fra Animalia.

Anslag for grensehandel viser at vi tidligere handlet omtrent 3,5 kg kjøtt over grensen per år. I 2020 var dette redusert til under 0,5 kg. En slik nedgang på 90 % i grensehandel har innvirkning på de totale forbrukstallene, ifølge fagsjef for ernæring i Animalia, Karianne Spetaas Henriksen:

  • Forbruket av fjørfe har gått ned fordi innenlands salg av fjørfe har holdt seg stabilt. Nedgangen i fjørfe skyldes at reduksjonen i grensehandel ikke er erstattet med tilsvarende salgsøkning i Norge.

  • Forbruket av rødt kjøtt har hatt en mindre nedgang enn fjørfe nettopp fordi salget av rødt kjøtt i Norge økte fra 2019 til 2020, noe som nesten kompenserte for den reduserte grensehandelen.

  • Dette betyr at samlet sett har innenlands salg av rødt og hvitt kjøtt aldri vært høyere enn i 2020.

Nibio, som står for tallgrunnlaget, bruker «beregnet reelt forbruk» av kjøtt. Her tas det hensyn til matsvinn og at ikke alle deler av slaktet er spiselig.

Endret tallgrunnlag

Tallene for 2019, presentert i fjorårets utgave av Kjøttets tistand, viste et beregnet reelt forbruk på 51,6 kilo - 0,1 kilo mindre tallene for 2020.

Forvirret? Nibio har nemlig justert tallene for 2019 siden forrige rapport.

Dette sier Animalia:

– I 2020 kom en ny rapport med forbedret metodegrunnlag for beregning av matsvinn gjennom verdikjeden. For kjøtt innebærer dette at det er mindre svinn enn tidligere beregnet. Animalia har valgt å bruke gamle matsvinndata frem til og med 2018, og nye data fra og med 2019. Derfor er forbrukstallene for 2019 endret i Kjøttets Tilstand 2021, og innebærer en samlet økning på 1,5 kg.

Utfordring for bransjen

– 2,5 prosent nedgang i forbruket er en utfordring for enhver bransje, men næringen har nok ikke merket det så godt siden salget av kjøtt innenlands har vært rekordhøyt, sier assisterende direktør Ola Nafstad i Animalia til Nationen.

LES MER | Kostrådene om kjøtt blir stående til minst 2023

Powered by Labrador CMS