Nyheter

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) sammen med representanter fra Skogfrøverket, like før frøpartier av gran og furu, samt de første foredlede frøpartiene av hengebjørk og svartor blir deponert i Svalbard Globale frøhvelv. Foto: Landbruks- og matdepartementet (LMD)

Største deponering i Svalbard Globale frøhvelv noensinne

I løpet av februar ble rundt 14.000 frø lagt inn i Svalbard Globale frøhvelv – den største deponeringen siden lageret ble opprettet. Nå lagres over 1,2 millioner frøkopier fra rundt 80 land i hvelvet.

Publisert Sist oppdatert

Den aktuelle frødeponeringen er den største noensinne til Svalbard Globale frøhvelv siden det ble etablert for 16 år siden.

1,2 millioner frø fra hele verden

Deponeringen viser at stadig flere land og genbanker anerkjenner viktigheten av frøhvelvet på Svalbard, understreker Landbruks- og matdepartementet.

– Klimaendringer, naturkatastrofer og krig gjør verdens matproduksjon mer sårbar. Derfor er det godt å se at flere og flere land står sammen om global matsikkerhet og plantemangfold. Det er et viktig ansvar som Norge har tatt på seg ved å passe på over 1,2 millioner frø fra hele verden, mener landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) som selv var tilstede da nye frø ble lagt til i går.

Ni nye genbanker

Det var hele ni nye genbanker som i går var innskytere til verdens største frøsamling. Det er 23 depositører, der halvparten representerer Afrika.

Under gårsdagens frødeponering var også representanter fra en genbank i Kazakhstan på Svalbard. Kazakh Scientific Research Institute of Agriculture and Plant Growing deponerte både fôrfrø og grasfrø.

– Når land deponerer frø for første gang, er det ikke bare en symbolsk handling, men en del av hvert enkelt lands beredskapsarbeid, poengterer Geir Pollestad.

Norge deponerte skogfrø for andre gang

Siden frøhvelvets etablering i 2008 har Norge, ved Skogfrøverket, deponert skogfrø én gang tidligere.

– Det er rundt 10 år siden sist vi la inn skogfrø fra Norge. Nå legger vi det inn for andre gang. Sikring av skogfrø er del av vår strategi for fremtidens frøforsyning og skogbrukets tilpasning til klimaendringer, sier landbruks- og matministeren.

I 2015 ble det første frøet fra Skogfrøverket deponert. Den gangen ble det lagret et utvalg av frøpartier av gran og furu fra både naturlige populasjoner og frøplantasjer fra hele Norge og fra mange ulike frøårganger.

Frøet som nå lagres, er en forsterkning med nyere frøpartier av gran og furu, samtidig som de første foredlede frøpartiene av hengebjørk og svartor blir deponert, opplyser Landbruks- og matdepartementet.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (i midten) delte ut sertifikat til representanter fra Kazakhstan, NordGen og Crop Trust. Foto: LMD
Powered by Labrador CMS