Nyheter

Regjeringen vil blant annet sørge for økt produksjon av matkorn. Foto: Terje Pedersen | NTB

Slik vil Pollestad øke selvforsyningen av mat

Nå skal bøndenes inntekter sammenlignes med lærere og sykepleiere, istedenfor industriarbeidere. Og dyra skal spise mer grovfor og gress, istedenfor kraftfor.

Publisert Sist oppdatert

­Det er blant de viktigste punktene i stortingsmeldingen som legges fram av landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) førstkommende fredag.

Der skal regjeringen fortelle hvordan de skal øke selvforsyningsgraden til 50 prosent og trappe opp inntektsmulighetene i landbruket.

Økt selvforsyningsgrad – det vil si at mer av maten vi trenger for å klare oss, skal kunne produseres i Norge – er et mål som et bredt flertall på Stortinget er enige om. Regjeringen vil nå et mål om 50 prosent selvforsyning, og etter planen skal den presentere tiltak som skal føre til:

  • Økt etterspørsel etter mat fra norsk jordbruk
  • Økt produksjon av, og etterspørsel etter norsk frukt, grønt og matkorn
  • Økt bruk av grovfor og gress
  • Økt andel norske råvarer i kraftforet

Må levere varer forbrukerne vil ha

Pollestad understreker at dette er avhengig av at norsk jordbruk leverer produkter som forbrukerne vil ha, og forutsetter lønnsomhet i produksjonen.

– Oppfølging av strategien må skje i samarbeid mellom staten og alle ledd i verdikjeden for mat, sier han i en pressemelding.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) (foran) og landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) (bak) legger fram planen fredag. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Oppdaterer inntektsgrunnlaget

Bøndene har også ventet lenge på noe helt annet: En oppdatert måte å beregne inntektene deres på. Budsjettnemnda for jordbruket skal legge fram tallene i de nye tallgrunnlaget allerede før vårens jordbruksoppgjør.

Blant annet skal det nå legges opp til å sammenligne jordbruksinntekten med «et justert gjennomsnitt av lønn for arbeidstakere som er om lag på nivå med lønn i undervisningsyrker og helserelaterte yrker».

Dette blir ifølge regjeringen om lag 9 prosent over industriarbeiderlønna – som var sammenligningsgruppe i forrige runde med lønnsopptrapping fra midten av 1970-tallet.

Bondelaget: – Ikke godt nok

Norges Bondelag mener det er på høy tid at regjeringen legger fram planen, men at dette ikke er godt nok for å øke selvforsyningen.

– Økonomien på mange norske gårder er dårlig, og det trengs virkelig en opptrappingsplan for hvordan inntektene skal løftes de neste årene, skriver Bondelagets leder Bjørn Gimming i en pressemelding.

En viktig forutsetning for økt selvforsyningsgrad er å øke inntekten til bonden, påpeker Gimming.

– Dette er for defensivt fra regjeringen, nå skal vi jobbe for forbedringer i Stortinget. Hva dette faktisk betyr for inntektsopptrappingen vil vi se i jordbruksoppgjøret, sier bondelagslederen.

Powered by Labrador CMS