Too Good To Go

Vi fyller ofte koldtbordene våre med et hav av alternativer. Det kan det fort bli matsvinn av, frykter folka i matredderappen Too Good To Go.

Slik unngår du matsvinn etter fridagene i mai – og ellers også

Vi pleier å spise mye mat 17.mai. Gjerne fra koldtbord. Dette blir det ofte rester av. Matredderappen Too Good To Go deler sine tips om hvordan du kan unngå matsvinn på nasjonaldagen. Og ellers også.

Publisert Sist oppdatert

Er det én dag i året vi er glade i å ordne alskens mat, så er det 17.mai. Nordmenn har tradisjon om frokost, brunsj, lunsj, buffet og middag på nasjonaldagen. 

Too Good To Go deler sine beste tips til hvordan ta vare på restene du ikke orket eller rakk å spise.

Bugnende koldtbord

Vi fyller ofte koldtbordene våre med et hav av alternativer. 17.mai-bordet pleier å være fylt av spekeskinke, eggerøre, foccacia, mozzarella, bacon, oster, snitter, jordbær, vannmelon, kjeks og mer til.

Det er ofte ikke mangel på mat når vi feirer vår nasjonaldag. Men vet du hva du skal gjøre med alle restene?

Too Good To Go er opptatt av at all spiselig mat skal gå hele veien til konsum. 

– Jo mindre mat vi klarer å kaste, desto mer reduserer vi matsvinn, understreker Johan Ingemarsson, daglig leder i matredderappen Too Good To Go.

Dette kan du gjøre med restematen

Her deler Too Good To Go sine beste tips til hvordan du gir restematen fra nasjonaldagen nytt liv dagen derpå:

Pavlova er blitt en kjær klassiker på nasjonaldagen. Den kommer gjerne til slutt i måltidet hvor mange allerede er mette etter det store koldtbordet.

Det er utrolig hvor mye mindre vi kaster når vi gir maten nytt liv

Johan Ingemarsson, Too Good To Go

Bruk restene av pavlovaen i en blender sammen med ferske eller frosne jordbær. Hell på en dasj med melk og kjør det sammen. Dette blir en nydelig, fyldig og søt milkshake som du garantert får lyst til å prøve igjen.

Kanskje foccaciabrødet ble stående litt for lenge ute slik at det ble tørt? Eller de forskjellige ostene ble litt vel klamme fra sola? 

Frykt ikke, sammen blir de en slager, mener matredderne i Too Good To Go.

Skjær foccacia i skiver, og legg to oppå hverandre, med ost imellom. Lag toast i enten stekeovn, toastjern eller stekepanna.

Foccacia gjør seg også veldig godt som arme riddere, dette har Too Good To Go fått mange tips om. Bland egg, melk/mandelmelk, sukker, kardemomme og kanel i en bolle. Vend skivene i blandingen, hiv en klatt med smør i stekepanna, og stek begge sider til de er gylne.

Det er fort gjort å glemme at vi skal ta inn maten før det blir for varmt, og kanskje ble den stående litt lenge. Vannmelon som er blitt melete, kan du fint bruke i en deilig og frisk smoothie.

Legg biter av vannmelon i fryseren over natten. Har du bananer eller rester av jordbær, passer disse perfekt med vannmelonen. Bruk yoghurt eller iskrem, og putt alt i en blender. Sammen blir de til en frisk smoothie du kan nyte dagen derpå.

Rester blir til heltenes frokost

Om eggerøren og spekematen ikke ble spist opp samme dag, er disse like fine dagen etter.

Bacon kan du enkelt varme opp i enten ovnen eller airfryeren. Sammen utgjør de en deilig kombinasjon på en ristet focacciaskive eller ved siden av arme riddere.

Unn deg en skikkelig god frokost og la brødet, knekkebrødet eller yoghurten bli til neste dag. En blanding av egg, bacon, spekeskinke og foccacia er lik heltenes frokost. Dette er velfortjent etter en lang og fullspekket nasjonaldag.

Var pølser en del av middagen, kan du ofte bli kvitt mye fra kjøleskapet du ellers ikke vet hva du skal bruke til i en deilig pytt-i-panne.

Ensomme poteter og noen løk

Ensomme poteter, en halv gul løk, slitne gulrøtter og en pastinakk du ikke vet hva du skal gjøre med, passer utmerket med pølser. Skjær det biter og stek sammen i en panne. Krydre etter eget ønske, og vipps har du en middag som er elsket og hatet av mange. 

All spiselig mat skal gå hele veien til konsum, mener Johan Ingemarsson, daglig leder i matredderappen Too Good To Go.

Her hører alt som virkelig er «too good to go» hjemme, og er en rett som lar deg bruke opp mye av maten. Det beste er at det faktisk blir god, mener matredderne.

Pølsebiter er fantastisk til pasta. Skjær pølsene i biter og varm dem i panna. Kok opp pasta, og bland sammen til en pastarett. Har du rester av tomat, løk, paprika, chili og/eller purre kan du hakke opp og koke det i en kjele med ønsket krydder til en tomatsaus. Bland det med pastaretten og server.

Overrask deg selv

Det er utrolig hva vi kan gjøre med restematen når vi lar fantasien styre. Too Good To Go oppfordrer til å være mer kreative med maten. 

Ofte blir vi begrenset av hva vi tror matvarene passer til, og vi tenker nok fort at ting ikke er kompatible. En viktig faktor er at vi må prøve og feile, og til slutt finner vi gode løsninger som vi selv liker.

– Kuriøse sammensetninger kan virke spennende. Tør å prøve. Aller viktigst er at vi tar vare på den spiselige maten, og finner nye bruksområder, understreker Johan Ingemarsson. 

– Dette er det største og enkleste tiltaket vi som enkeltmennesker kan gjøre for å redusere matsvinn. Det er utrolig hvor mye mindre vi kaster når vi gir maten nytt liv, sier han.

Powered by Labrador CMS