Nyheter
Seks matgledekorps på tre år
Tidligere landbruks- og matminister Olaug Bollestad lover å følge med på at den nye regjeringen følger opp matgledekorpsene.
– Jeg forventer at regjeringen viderefører den viktige satsingen som matgledekorpsene er. Hvis ikke, kommer i hvert fall jeg til å stille noen tydelige spørsmål til den ansvarlige statsråden, sier Bollestad til Matindustrien.
Gylne måltidsøyeblikk
– Matgledekorpsenes inntreden gir endringer nesten alle steder.
Slik oppsummerer prosjektleder Stine Sem i Landbruks- og matdepartementet erfaringene med de seks korpsene som så langt er etablert i regi av Gylne måltidsøyeblikk.
Det første Matgledekorpset ble etablert i Innlandet i 2018, siden er det utvidet med Trøndelag (2019), Rogaland (2020), Vestfold og Telemark (2020), Oslo og Viken (2020) og Vestland (2021).
Verktøykasse
– Beboerne får komme med ønskekost, tidspunkt for matservering, økt bruk av lokale råvarer, mindre kast av mat, økt bevissthet om matens betydning, mer kompetanse og forståelse. Vi lager en verktøykasse, eller effektmal, som skal kunne registrere endringene som skjer i løpet av prosjektet og systematisere den effekten Matgledekorpsene har for bedre mat og måltidsglede, forklarer Stine Sem.
Leier inn mannskap
I årets budsjett for Landbruks- og matdepartementet er det satt av 1,4 millioner kroner til Gylne måltidsøyeblikk, der Matgledekorpsene inngår. Ansatte i departementet og prosjektlederne ute hos statsforvalterne jobber på timebasis ved siden av andre oppgaver og leier inn korpsmedlemmer til besøk og kurs.
Det er utviklet egen hjemmeside, e-læringskurs og i Vestland også podkast.
Bollestad: – Kjempejobb
Tidligere landbruks- og matminister Olaug Bollestad har engasjert seg sterkt for matgledekorpsene:
– For mange eldre kan måltidene være ett av høydepunktene i hverdagen. Da må vi legge til rette for at det kan bli slik også i praksis, og her gjør matgledekorpsene en kjempejobb.
Bollestad mener matgledekorpsene har blitt en suksess fordi de snakker med folk, og ikke til dem.
– De kommer ikke inn og forteller at slik og slik skal det gjøres, men de lytter til både ansatte og eldre, og inspirerer til hvordan man kan finne gode løsninger lokalt.