Nyheter

Markedskonsulent Siv-Jeanette Larsen (til venstre) og prosjektleder Cecilie Svabø har store vyer og ambisjoner for Holdbar 2020.

Samler 30.000 fra hele Mat-Norge

Tirsdag åpner gigantmessene Smak og Holdbar 2020 i Lillestrøm.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor er ikke Norge en anerkjent matnasjon – og hva skal til for å bli det? Det er hovedtema når hele Mat-Norge samles på Norges Varemesse i Lillestrøm fra tirsdag denne uka.

LES MER | Flere fagfolk skal bygge matnasjonen Norge

Årets suksess i både Kokke-OL og i Michelin-kåringen setter en solid standard – og flere av vinnerne, Vladimir Pak (Omakase) og Christopher Davidsen (Speilsalen), samt kaptein på Kokke-landslaget, Christer Rødseth har meldt sin ankomst.

Samtidig er bransjeaktørene klare på at en matnasjon må bygges bredt over hele landet – og ikke bare på stjernerestaurantene.

Største arrangement

Med opp mot 30.000 besøkende fra matbransjen, er Smak Norges desidert største arrangement for de som jobber med å forme Norge som Matnasjon. «Alle» kommer: Kokker, produsenter, lokalmat, matvaregigantene, utstyrsleverandørene, reiselivsaktørene, bryggeriene, dagligvarehandelen og ellers alle som har en tilknytning til norsk mat og drikke.

Under arrangementet som varer fra 3. – 6. mars, vil det også bli arrangert norske og nordiske mesterskap i 11 ulike mat- og drikkedisipliner.

LES MER | (+) Full kontroll på varene fra jord til bord

Tydelig visjon

– Regjeringen har en klar visjon om å etablere Norge som en Matnasjon. Det har vi valgt å ta på ordet, derfor mobiliserer vi nå hele mat-Norge til å ta denne visjonen på alvor, sier prosjektleder for Smak 2020, Torill Engelberg.

Prosjektleder Torill Engelberg ved Norges Varemesse. Foto Norges Varemesse

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har tatt utfordringen og er invitert til å delta – og stiller opp på åpningskonferansen for arrangementet. I tillegg deltar statssekretærer fra både Nærings- og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Det er disse tre departementene som er ansvarlige for å utforme strategien om Matnasjonen Norge.

– Vi forventer klar tale og konkret handling fra politikerne, derfor kommer vi til å legge frem en grundig rapport som viser hvilke trender og muligheter som ligger i å forme Norge som Matnasjon. Dette er viktig, slik at Norge nå kan få en konkret handlingsplan for det kommende tiåret, sier Engelberg.

Nye trender

Blant utstillerne som vil prege arrangementet, ser arrangøren at det er noen ting som stikker seg ut som nye og forsterkede trender: reinsdyr, sider og sushi.

– Lokalmat og norske kvalitetsprodukter kommer for fullt. Blant annet ser vi at foredlet sjømat og reinsdyr blir sterkt representert.

– Sushibølgen er bare i startfasen og kvaliteten på norsk fisk og råvarer til sushi er fortsatt et potensial som er langt fra tatt ut.

– Alkoholfritt og sider er også i vinden. Vi ser at stadig flere alkoholfrie alternativer blir populære, for eksempel fermentert te og øl med lav eller ingen alkoholstyrke. Nå kan sider produseres og selges fra lokale gårdsutsalg, noe som har løftet denne litt glemte kulturskatten, sier Engelberg.

Holdbare høydepunkter

Her er et utvalg anbefalte høydepunkter fra prosjektleder for Holdbar 2020, Cecilie Svabø:

  • Mer enn 80 utstillere

  • Tidligere og nye utstillere har med hele produksjonslinjer og andre interessante standaktiviteter

  • Viken fylkeskommune inviterer til innkjøpsseminar

  • Interreg-prosjektet The BioEconomy kommer, med sin oppmerksomhet på fremtidens fossilfrie emballasje

  • Innovasjon: Fire finalister som kan vise til banebrytende emballasjeløsninger

Smak og Holdbar 2020

  • Smak 2020 arrangeres på Norges Varemesse 3.–6. mars 2020. Messen regnes som Nordens ledende møteplass for nettverksbygging, handel og verdiskaping for alle som jobber med mat og drikke.

  • Smak samler hele bransjen – fra lokalprodusert til verdenskjente merkevareleverandører og setter kursen for fremtidens matnasjon overfor beslutningstakere innen hotell, restaurant, café og catering, institusjon og kantine, uteliv, convenience, dagligvare, bakeri og konditori.

  • Parallelt arrangeres Holdbar 2020 3.–5. mars. Holdbar er den viktigste møteplassen for næringsmiddel- og emballasjebransjen. Messen har skiftet navn fra Mat og Emballasje.

Powered by Labrador CMS