Nyheter

Hottitalo/Hottigården i Storfjord kommune i Nord-Troms er en komplett kvensk gård, med historie tilbake til 1750-tallet. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen | Troms fylkeskommune

Riksantikvaren freder kvensk gård

Riksantikvaren freder Hottitalo/Hottigården i Storfjord kommune i Nord-Troms på kvenfolkets dag. Den er en komplett kvensk gård, med historie tilbake til 1750-tallet.

Publisert Sist oppdatert

­– En viktig kilde til kvensk historie i Norge blir nå bevart for ettertiden. Kvenene er en av våre fem nasjonale minoriteter, og denne fredningen bidrar til å ta vare på et mangfold av kulturmiljøer over hele landet, skriver klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding på Kvenfolkets dag.

Kombinasjonsbruk

Formålet med fredningen er å bevare Hottitalo/Hottigården som et kulturhistorisk og bygningshistorisk viktig eksempel. Gården har røtter iallfall tilbake til 1750 og er et eksempel på et kombinasjonsbruk, oppført i kvensk byggeskikk.

Fra gården i Skibotn i Nord-Troms er det drevet med fiske på sjøen, kombinert med jord- og utmarksbruk. Dagens bebyggelse stammer fra 1900-tallet.

– Det er en glede å være med på fredningsmarkering i Skibotn nettopp i dag den 16. mars, på Kvenfolkets dag, sier Turid Kolstadløkken, direktør i Kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren.

Satsing på kulturminner

Fredningen inngår som en del av Riksantikvarens satsing på kulturminner etter de nasjonale minoritetene. Kvener/norsk-finner er én av Norges fem nasjonale minoriteter.

Det er Troms og Finnmark fylkeskommune som har utarbeidet fredningssaken.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS