Nyheter

Det er store karrieremuligheter for ungdom som ønsker å satse innen bakerfaget, mener Baker- og Konditorbransjens Landsforening. Illustrasjonsfoto: iStock Photos

– Regjeringen svikter lærlingene

– Mens Norge først og fremst trenger flere yrkesfagarbeidere, svikter regjeringen lærlingeordningen gjennom drastiske endringer i opplæringsloven, sier Gunnar Bakke, direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening.

Publisert Sist oppdatert

­24. mars ble forslag til ny lov om grunnskoleopplæring og videregående opplæring lagt frem av regjeringen. I lovforslaget ble opplæringskontorets rolle betydelig svekket, mener Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF).

Endringen kan føre til:

  • færre fagarbeidere
  • økt frafall og færre lærlinger
  • svekkelse av den faglige og sosiale oppfølgingen lærlingene og lærebedriften får fra opplæringskontorene
  • En unødvendig byråkratisering av yrkesfagutdannelsen i Norge.

I lovforslaget går regjeringen inn for å fjerne muligheten for at et opplæringskontor kan være part i lærekontrakten på linje med bedrifter og fylkeskommunen, samt muligheten for at opplæringstilskuddet kan tildeles bedriften via et opplæringskontor.

– Har ikke lyttet

Regjeringen har ikke lyttet til det omfattende forslaget til modell for opplæringskontor fra LO og NHO. Regjeringens forslag vil ramme 40.000 av 48.000 lærlinger, siden 8 av 10 lærlinger bruker opplæringskontor som en del av sin lærekontrakt. Det vil få store konsekvenser for den enkelte lærling, og for lærebedriftene som vil få ansvar for alle de oppgavene opplæringskontorene gjør i dagens modell, skriver landsforeningen i en pressemelding.

Den foreslåtte modellen vil øke de samlede utgiftene til fylkeskommunene når de nå skal forholde seg til 24.000 lærebedrifter i stedet for 327 opplæringskontor.

Dette er BKLF i korte trekk

  • Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) er en bransjeforening for bakeri og konditori i Norge.
  • Organisasjonen har i over 120 år vært en pådriver for å fremme baker- og konditorfaget og virksomhetenes interesse.
  • Både bedriftsmedlemmer og personlige medlemmer med svennebrev kan være medlem av organisasjonen.

Konsekvenser for lærlingene

Ordningen vil medføre et betydelig svekket lag rundt lærlingen og undergrave et velfungerende utdanningssystem for fagarbeidere.

  • at opplæringskontoret ikke lenger er part i lærekontrakten, vil få negative konsekvenser for lærlingen.
  • at en uavhengig tredjepart i oppfølgingen av utdanningsløpet blir fjernet, vil bety et svakere faglig tilbud og svakere faglig oppfølging underveis i lærlingeløpet.

Konsekvenser for bedriftene

«I tillegg til å følge opp lærlinger, jobber Opplæringskontorene mye med rekruttering. Dersom lovforslaget går gjennom, må bedriftene overta alle oppgavene som nå ligger hos opplæringskontorene. Dette vil trolig gå ut over det viktige rekrutteringsarbeidet», skriver landsforeningen videre.

«Bedriftene vil oppleve mer byråkrati: kontakt med fylkeskommunene, håndtering av lærlingetilskudd, ekstra tilskudd, dekning av fagprøve nummer to, Nav og videregående skoler, og mot opplæringskontorene som i dag håndterer, tolker og utvikler nytt materiell, nye kurs og oppdatert innhold i henhold til utvikling i bransjen og lovverket», heter det videre i meldingen.

Konsekvenser for samfunnet

Med dagens modell er det historisk lave tall for ufaglærte og mennesker uten videregående utdanning i Norge. Andelen er halvert de siste 25 årene.

– Én av de store utfordringene i årene fremover er nok faglært arbeidskraft. Vi har behov for 100.000 fagarbeidere! Å avvikle dagens suksessfulle trepartsmodell for utdanning av fagarbeidere, vil føre til færre læreplasser, flere stryk og færre fagarbeidere, understreker Gunnar Bakke.

– Rekrutteringsarbeidet vil ikke lenger bli styrt etter bransjens behov, men etter den enkelte bedrifts behov, mener BKLFs direktør.

– Vil forvitre

«Dagens formaliserte trepartssamarbeid rundt fagutdanningen av 80 prosent av lærlinger i Norge vil forvitre hvis opplæringskontorene forsvinner. Bransjene og bransjekontorene engasjerer bedriftene i fellesskap, og de fleste opplæringskontorene er eid av bransjene og bedriftene. Det gjør at den beste kompetanse fra dagsaktuell praksis mobiliseres på dugnad, eller til sterkt rabattert pris», minner landsforeningen om.

Videregående skole og Nav vil i mindre grad få tilgang til felles tjenester når opplæringskontorene med sin koordinerende rolle for bransjene blir kraftig innskrenket, frykter BKLF.

Powered by Labrador CMS