Nyheter

Regjeringen innfører grunnrenteskatt på fiskeoppdrett

Regjeringen foreslår stor skattepakke for naturressurser og vil hente anslagsvis 33 milliarder kroner ekstra i grunnrenteskatt fra vannkraft og fiskeoppdrett.

Publisert Sist oppdatert

­– Fellesskapet trenger større inntekter i årene fremover for at vi sammen skal kunne verne om god velferd til alle. Etter mange år med økt ulikhet er det helt nødvendig at de som har mest, og i mange tilfeller har fått betydelig mer de siste årene, bidrar mer, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Mer rettferdig fordeling

– En viktig del av dette blir å sikre at verdiene som kommer fra naturressursene våre, må fordeles mer rettferdig enn i dag, sier Støre.

Regjeringen foreslår blant annet en effektiv sats på 40 prosent grunnrenteskatt når det gjelder produksjon av laks, ørret og regnbueørret. Disse skatteinntektene anslås til opp mot 4 milliarder kroner årlig. I tillegg foreslås en økt grunnrenteskatt på vannkraft, og disse inntektene blir anslått til 11,2 milliarder kroner årlig.

Tidligere denne uka ba ordførere fra Senterpartiet regjeringen om å ikke fremme forslag om såkalt lakseskatt, når statsbudsjettet legges fram senere i høst. Slik gikk det altså ikke.

Mer fra vannkraft

Grunnrenteskatten på vannkraft økes fra 37 til 45 prosent. Skatteinntektene anslås til 11,2 milliarder kroner årlig.

Tiltakene vil gjelde fra 1. januar.

Velger skatteøkninger

Regjeringen har varslet at statsbudsjettet vil bli et ansvarlig budsjett med redusert oljepengebruk. Samtidig øker utgiftene på mange viktige områder, et gap på titalls milliarder kroner, heter det i pressemeldingen.

– Vi har i realiteten to måter å tette dette gapet på; store kutt i velferd som pensjon, helse, politi og eldreomsorg eller gjennom skatteøkninger. Utgiftskutt som gir inndekning i den størrelsesorden det er behov for nå, vil ikke være forenlig med det samfunnet vi vil at Norge skal være, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Grunnrenteskatt for havbruksnæringen

  • Grunnrente er den inntekten man får av å eie jord og andre naturressurser som skog, malmleier, fosser osv.
  • Effektiv sats på 40 prosent
  • Gjelder produksjon av laks, ørret og regnbueørret
  • Bunnfradrag på 4.000-5.000 tonn sikrer at kun de største aktørene betaler grunnrenteskatt
  • Vil gi mellom 3,6 og 3,8 milliarder årlige i skatteinntekter
  • Inntektene skal fordeles likt mellom stat og kommuner
Powered by Labrador CMS