Nyheter

Norske bedrifter eksporterte sjømat for 5,7 milliarder kroner i mars. Det er en økning på 3,2 milliarder kroner, sammenlignet med samme måned i fjor. Foto: Gorm Kallestad | NTB

Råsterk mars-måned for eksport av norsk sjømat

Mars var en rekordsterk måned for norsk fiskeeksport. Eksportverdien endte på 15,7 milliarder kroner, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Publisert Sist oppdatert

­Også for det første kvartalet økte eksporten med 22 prosent sammenlignet med i fjor.

– Norsk sjømateksport har lagt bak seg et verdimessig historisk sterkt kvartal. En betydelig svakere norsk krone og prisvekst i markedene på arter som laks, torsk, ørret, sei og sild er hovedforklaringen til veksten, skriver administrerende direktør i Norges sjømatråd Christian Chramer i en pressemelding.

I første kvartal 2023 har Norge eksportert sjømat for 41,4 millioner kroner. Det tilsvarer en økning på 7,4 milliarder kroner, eller 22 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Verdirekord for laks

– Det er mange verdirekorder i første kvartal, blant annet for laks og i hvitfiskkategorien, men når vi ser bak tallene, er det ikke like lystig, fremhever Chramer.

Eksportvolumet av torsk og laks falt noe, og det har bidratt til å løfte prisene.

– Handel på tvers av landegrensene preges også i år av krig og uro i verdensøkonomien. Så vi lever fortsatt i krevende tider. Dette merkes ute i markedene hvor forbrukerne nå for alvor opplever at kjøpekraften svekkes, understreker Chramer.

Eksportverdien i mars endte på 15,7 milliarder kroner. Det er en økning på 3,2 milliarder kroner sammenlignet med samme måned i fjor.

Tidenes skreisesong i Spania

– Laks var en av artene med volumfall. Her var nedgangen på seks prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. På kort sikt bidrar dette til å løfte prisene til historisk høye nivåer, sier Chramer.

Totalt ble det eksportert 693.400 tonn sjømat i første kvartal. Det er en nedgang på 8,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Til tross for lavere kvoter, mye dårlig vær og et sent skreiinnsig, ble det et verdimessig rekordkvartal for fersk hel skrei. Høy inflasjon og lavere tilførsel bidro til veksten i norske kroner.

– 2023 kan bli tidenes skreisesong i Spania. I utfordrende økonomiske tider er det ekstra gledelig at etterspørselen etter skrei holder seg så sterkt ute i de viktige europeiske markedene, sier Chramer.

Størst verdivekst til USA

USA hadde størst verdivekst i første kvartal, med en økning i eksportverdien på 1 milliard kroner, eller 40 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Det er særlig laks som løfter eksportverdien til det amerikanske markedet, men også ørret og fryst snøkrabbe gitt gode resultater dette kvartalet.

– Det er positivt at USA er et sterkt vekstmarked for flere arter i første kvartal. For kongekrabbe og snøkrabbe er USA ett av de største markedene dette kvartalet, med vekst både i verdi og volum, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Japan økt direkteimport fra Norge

I Asia har Japan økt sin direkteimport av norsk fisk. Tidligere har store mengder makrell gått via Kina for bearbeiding. Det har ikke blitt direkteeksportert så mye makrell fra Norge til Japan siden 2005.

– Jeg er fornøyd med at sjømat fra Norge fortsetter å være populært verden rundt. Norsk sjømat er bærekraftig og et godt matvalg for folk i alle aldre og land, sier fiskeri- og havminister.

Powered by Labrador CMS