Nyheter

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) ønsker svar fra Tine og Nortura på hvorfor det er både egg-, melk- og potetmangel i Norge. Han er ikke fornøyd med forklaringene han har fått så langt og har derfor innkalt til et møte. Foto: Emilie Holtet | NTB

Pollestad ber Tine og Nortura om svar

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) har kalt inn både Tine og Nortura til et møte. Bakgrunnen er den varslede mangelen på både melk, egg og poteter i Norge.

Publisert Sist oppdatert

­– Jeg er ikke fornøyd med situasjonen. Én prosent melk som må importeres, er én prosent for mye. Jeg vil ikke bagatellisere det, sier Pollestad til VG.

Tine må importere melkepulver fra utlandet til bruk i yoghurtproduksjonen fordi det er melkemangel – samtidig som bønder som har produsert for mye melk enn det de hadde fått som kvote, har fått bøter av Landbruksdirektoratet, ifølge Nationen.

Det er også mangel på egg i butikkene med ujevne mellomrom, og det siste er at det også er mangel på poteter, slik at det må importeres mer fra utlandet.

Rask møteinnkalling

Pollestad skal møte markedsregulatorene Tine og Nortura allerede i morgen 16. januar og ønsker å få en forklaring på hvordan man kunne havne i dette uføret – og hva de skal gjøre for å komme seg ut av det.

– Vi må raskest mulig komme i en situasjon der vi har nok norske varer. Norske forbrukere skal få norske egg og norsk melk, slår han fast. Ifølge Pollestad har selskapene gitt forklaringer til ham for manglene, men han er ikke fornøyd med disse, skriver VG.

Han sier Tine og Nortura må gjøre alt de kan for å øke produksjon på kort sikt.

Powered by Labrador CMS