Nyheter

Polet kan bli rammet av streik hos leverandørene

Lønnsoppgjøret for vin- og brennevinsbransjen brøt sammen. Nå må partene ha hjelp av Riksmekleren for å unngå streik.

Publisert Sist oppdatert

OPPDATERING: Meklingen er fastsatt til 29. og 30. august.

Forhandlingene mellom NHO Mat og Drikke og NNN om overenskomsten for vin- og brennevinsbransjen startet 20. juni, men brøt sammen på overtid natt til onsdag 22. juni.

For stor avstand

– Avstanden mellom oss var for stor til at vi klarte å finne en løsning gjennom ordinære forhandlinger. Oppgjøret går derfor nå til mekling hos Riksmekleren, sier Nikolai A. Westlie, forhandlingsdirektør i NHO Mat og Drikke.

NNN beskriver forhandlingene som «krevende».

Kan ramme Vinmonopolet

Overenskomsten omfatter 160 ansatte i selskapene Vectura AS og Arcus Norway AS. Begge er en del av Anora Group Plc, resultatet av fusjonen mellom Arcus ASA og finske Altia Plc i september 2021.

Begge selskapene holder til på hovedanlegget på Gjelleråsen.

Arcus produserer vin- og brennevin, mens Vectura er logistikkselskapet som tar hånd om vareflyten inn fra 40 land og distribusjonen av 50 millioner enheter årlig til Vinmonopolets butikker, serveringsbransjen og hoteller.

Dersom det blir streik, kan den altså betydelige konsekvenser for leveransene.

Mekling ikke fastsatt

– Vi har ikke fått dato fra Riksmekleren ennå. Derfor er det heller ikke ute noe om plassoppsigelse, selv om denne normalt vil gjelde alle innen overenskomsten, sier tariffansvarlig Jarle Wilhelmsen i NNN.

I årets mange lønnsoppgjør med NHO Mat og Drikke og NNN har nesten alle blitt landet i ordinære forhandlinger. Kun oppgjøret for ansatte i bryggerier og mineralvannfabrikker måtte gjennom mekling. Nå må altså Riksmekleren trå til igjen.

LES MER | Unngikk streik i bryggeriene

Powered by Labrador CMS