Nyheter

Høyres landsmøte sa i helga nei til den foreslåtte lakseskatten og foreslår å utrede en produksjonsavgift for oppdrettsnæringen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk | NTB

Penger fra Havbruksfondet fordelt – Frøya fikk mest

Drøyt 3 milliarder kroner er fordelt mellom laksekommunene. Frøya kommune får mest med nærmere 116 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

­Det viser en oversikt som regjeringen la fram fredag.

I alt er rundt 3,1 milliarder kroner blitt fordelt mellom 142 kommuner og sju fylkeskommuner.

– Det er viktig for forutsigbarheten at kommunene nå vet hva de får å rutte med. I Hurdalsplattformen er regjeringen tydelig på at de skal sitte igjen med en større andel av verdiene som skapes. Det gjør de nå. Sier vi det, så gjør vi det, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Nærøysund nummer to

Nummer to på lista er Nærøysund kommune med 106,5 millioner kroner. Deretter følger Senja med 91 millioner og Heim med nesten 73 millioner.

Av fylkeskommunene får Troms og Finnmark mest (drøyt 95 millioner kroner), etterfulgt av Vestland (82 millioner) og Nordland (drøyt 79 millioner).

Pengene i Havbruksfondet kommer i hovedsak fra produksjonsavgift som oppdrettsselskapene betaler, samt inntekter fra salg av nye konsesjoner.

Årets auksjon ble imidlertid amputert på grunn av nyheten om den nye grunnrenteskatten for havbruksnæringen, ifølge Sjømat Norge.

Ut mot skatt

I stedet for inntekter på mellom 8,2 og 8,8 milliarder, ble det bare solgt lisenser for 3,8 milliarder kroner, mener organisasjonen.

– Staten, kommunene og fellesskapet har tapt stort på usikkerheten og uforutsigbarheten som regjeringen har skapt etter at de foreslo å tredoble skatten på norsk havbruk og gi forslaget tilbakevirkende kraft, mener Peder Weidemann Egseth i Sjømat Norge.

Som en kompensasjon for tapet, har regjeringen lagt 800 millioner kroner ekstra inn i fondet.

Forslaget om grunnrenteskatt er sendt på høring med frist 4. januar. Regjeringen ønsker samtidig at endringene skal gjelde fra 1. januar.

Powered by Labrador CMS