Nyheter

Nesten 6.000 gårdsbruk er blitt borte på ti år. Regjeringen vil stoppe den urovekkende utviklingen, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad. Illustrasjonsfoto: Berit Roald | NTB

Over 6.000 gårdsbruk borte på bare ti år

På bare ti år har over 6.000 gårder her i landet blitt nedlagt. En ønsket utvikling, mener ekspert fra Nibio.

Publisert Sist oppdatert

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) sier til Klassekampen at grensen nå er nådd for hvor mange flere gårder som kan legges ned.

– Utviklingen har gått veldig fort, mener han.

Siden tusenårsskiftet er tallet på bønder her i landet nesten halvert, fra over 70.000 til litt over 37.000 bønder.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Norge har opplevd en nedgang på 6.165 gårdsbruk de siste ti år. Bønder over hele landet legger ned, bortsett fra i Agder, hvor det er blitt registrert en liten vekst.

Færre og større bruk

– Det er en ønsket utvikling at vi skal bli færre og større bruk, sier Bjørn Egil Flø, som er bygdesosiolog i Nibio, til avisen. Nibio er ett av landets største forskningsinstitutt.

Ideen har vært at økt produktivitet og volum i produksjonen skulle føre til økt inntekt for bonden. Men slik har det ikke gått.

– Bøndene har erfart at uansett hvor produktive de blir, blir ikke livene deres bedre. Bonden får mindre betalt for kiloproduktet jo mer effektiv hen er, sier Flø.

Vil løfte bondens inntekt

8. mars la regjeringen frem planen for å stoppe nedleggelsen av norske gårdsbruk. Blant annet vil de ha bondeinntekten på nivå med resten av samfunnet innen 2027.

– Det er viktig å gjøre det mer lønnsomt å produsere mat, sier landbruksministeren.

Powered by Labrador CMS