Nyheter

Carlos Helguera foran ostehuset i Namsskogan.

Osten Gammel Erik hedret

Carlos Helguera brenner for ost. Nå er flaggskipet Gammel Erik hedret med merket Spesialitet.

Publisert Sist oppdatert

Carlos Helguera finner du i et ostegult hus i Namsskogan i Trøndelag, ikledd klær og sko med ostemønster.

Carlos og osten hans har vært på litt av en reise. Starten var på kjøkkenbenken med 12 osteformer, og et brennende ønske om å lage gode oster. Nå har osteysteren fire gode oster som ystes i ostehuset i Namsskogan, og selve flaggskipet, Gammel Erik, er nå hedret med Spesialitetsmerket, skriver Stiftelsen Norsk Mat i pressemelding.

Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.

– Jeg er både stolt og ydmyk, sier Carlos om tildelingen av Spesialitetsmerket.

Vil ikke ble megastor

Gammel Erik er en vellagret fastost av goudatype laget hos Gammel Erik Ysteri på Namsskogan i Trøndelag. Osten ystes av lokal melk med utgangspunkt i franske ysteteknikker som er videreutviklet gjennom mange års erfaring.

Foto Gammel Erik er en vellagret fastost av goudatype. Foto: Norsk Mat

– Denne jobben er jo ingen ni-til-fire-jobb. Dette er en livsstil, og både utrolig utfordrende og forferdelig gøy!

At Spesialitetsmerker gir ysteriet og osten noen spennende muligheter er han klar på, men han har ingen planer om å vokse seg til en stor produsent.

– Dette gir oss jo en boost, og vi tenker på å vokse litt, men ikke bli megastor, sier osteprodusent Carlos.

Produkt i særklasse

– Med Spesialitetsmerket fra Norsk Mat befester Gammel-Erik sin posisjon som et produkt i særklasse, ikke bare i Trøndelag og Norge, men i hele verden. Jeg tror dette betyr enormt mye for produsentenes motivasjon til å stå på videre, sa en stolt ordfører Stian Brekkvassmo under tildelingen av Spesialitetsmerket.

Ordføreren mener hederen er en stor inspirasjon for hele bygda:

–Dette bidrar til økt identitet og stolthet for øvrige innbyggere som igjen gir oss en herlig energi og bolyst til det gode liv på bygda.

Mange priser

Osten har tidligere mottatt priser som Årets Meieriprodukt under Trøndersk Matfestival, Super gull fra VM i Bergen og gull i oste-VM.

– Å tildele Spesialitetsmerket til en ost som Gammel Erik er fantastisk. Denne osten har alt en ost skal ha, og enda litt til. En ost som virkelig befester sin posisjon i Norgestoppen, sier fagsjef Marit Strand i Stiftelsen Norsk Mat.

Fagjuryen for Spesialitetsmerket var over seg over kvaliteten på osten Gammel Erik. En av tilbakemeldingene fra fagjuryen, var mer et spørsmål: Kan det gjøres bedre?

– Det har skjedd utrolig mye spennende på den norske ostefronten de siste årene. Og når vi kommer til det kvalitetsnivået som Carlos viser med sin ost, Gammel Erik, ja da er det bare for oss osteelskere å bøye oss i støvet. Dette krever hardt arbeid, mye entusiasme og ikke minst en faglig dyktighet på høyt nivå, skryter Strand.

Powered by Labrador CMS