Nyheter

Vi importerer mer ost og spiser mindre norskprodusert enn før, og det liker bondeorganisasjonene dårlig.

Osteimporten doblet siden 2011

Importen av ost ble nesten doblet fra 2011 til 2021. Bøndenes organisasjoner mener tollvernet er for svakt.

Publisert Sist oppdatert

I 2021 ble det importert 17.400 tonn ost til en verdi av 1,25 milliarder kroner, skriver Nationen.

Det er nærmere dobbelt så mye som i 2011.

Økt over 10 prosent årlig

De siste årene har osteimporten økt med over 10 prosent hvert år. Osteimporten står for mesteparten av økningen i importen av meieriprodukter, som var på 4,5 prosent i 2020–2021.

Nordmenn spiste mer ost totalt i 2021 enn i 2020, men norskprodusert ost utgjorde en mindre andel enn før.

Norsk Bonde- og Småbrukarlag (NBS) er misfornøyd med utviklingen.

– Dette er jo beklagelig når vi kan produsere alt i Norge. Vi kan produsere mye mer enn vi gjør i dag, sier leder Kjersti Hoff.

Etterlyser bedre tollvern

Hun vil ha et bedre tollvern for osteprodukter og ønsker at det skal veksle mellom krone- og prosenttoll avhengig av hva som beskytter norsk matproduksjon best.

Nestleder Egil Christopher Hoen i Norges Bondelag mener nordmenn er blitt for godt vant med importost.

– Når det åpnes for tollfri import av mindre partier ost, venner vi forbrukeren til å spise importost, når de like gjerne kunne valgt norskprodusert, sier han.

Powered by Labrador CMS