Nyheter

Statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen får kritikk fra flere politiske partier etter at FNs klimapanel la fram sin rapport mandag. Foto: Jan Langhaug | NTB

Opposisjonen forventer at regjeringen øker klimatempoet

Opposisjonen på Stortinget etter at FNs klimapanel la fram sin rapport.: – Regjeringens klimapolitikk holder ikke mål.

Publisert Sist oppdatert

­SV ber regjeringen snarest legge fram forslag til flere og større utslippskutt for Stortinget.

– Det er alvor nå. Vi har ikke mer tid å kaste bort, sier Lars Haltbrekken.

Den globale oppvarmingen vil trolig nå 1,5 grader mellom 2030 og 2035, er konklusjonen i den nye rapporten fra FNs klimapanel (IPCC). Temperaturen på kloden vil trolig nå dette nivået selv om de globale klimautslippene kuttes kraftig.

Marsjordre

MDG kaller rapporten en marsjordre til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringen. De foreslår tre strakstiltak:

– Å erstatte all motorveibygging med kollektivutbygging og lavere kollektivpriser, erstatte oljeleting med havvind og skape en ny industri basert på nullutslipp, sier partileder Arild Hermstad.

Norge har ikke brukt i nærheten av nok på klimatilpasning, slår Rødt fast.

– Vi trenger store investeringer i rassikring, vann og avløp og sikring av bygg, sier miljøpolitisk talsperson Sofie Marhaug.

Må skru opp tempoet

Venstre forventer at regjeringen nå skrur opp tempoet på klimatiltakene og tiltak for klimatilpasning.

– Nå må også den norske regjeringen begynne å gjennomføre de nødvendige tiltakene og ikke bare si de riktige ordene, sier Ola Elvestuen.

Frp mener regjeringen bør kutte særnorske klimakrav og heller rette oppmerksomheten mot billige kuttmuligheter i utlandet, ifølge energi- og miljøpolitisk talsperson Terje Halleland.

Han viser til at FNs klimapanel mener det er mulig å halvere de globale utslippene til en kostnad på under 100 dollar per tonn CO2-ekvivalenter, og at elektrifisering av norske olje- og gassinstallasjoner vil koste langt mer.

FN: Tikkende klimabombe

Fortsatt er det mulig å sikre en levelig og bærekraftig framtid for alle, ifølge IPCC. Men dette vinduet er raskt i ferd med å lukkes.

– Menneskeheten er på tynn is, og den isen smelter raskt, advarer FNs generalsekretær António Guterres.

Den globale oppvarmingen vil trolig nå 1,5 grader mellom 2030 og 2035, ifølge den nye rapporten. Temperaturen på kloden vil sannsynligvis stige til dette nivået selv om de globale klimautslippene kuttes kraftig.

Guterres beskriver situasjonen som en tikkende, tidsinnstilt klimabombe. IPCCs nye rapport er en manual for hvordan bomben kan uskadeliggjøres, ifølge FN-sjefen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS