Nyheter

Vinterens beitekrise har rammet flere distrikt i Nordland, Troms og Finnmark. Så langt er i overkant av 60.000 rein berørt av den. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB

Økt slakting og produksjon av reinkjøtt

Innen utløp av første november-uke er det blitt slaktet 35.366 rein – mot 34.283 dyr på samme tid i fjor, opplyser Landbruks- og matdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

– Etter en tøff vinter med beitekrise i store deler av reindriftsnæringen, er det svært gledelig å registrere en økning i slakting og produksjon av norsk reinkjøtt, kommenterer landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

Gjennomsnittsvekten på slaktet rein har økt fra 21,6 kilo i fjor til 23,3 kilo i år.

Totalproduksjonen er så langt i år den høyeste siden sesongen 2016/2017. Ser man på slaktetallene i uke 44 (første uke i november, red. anm.) etter beitekrisene i 2017 og 2020, var slaktetallene på henholdsvis 26.768 og 24.326 rein.

Stor innsats har gitt resultater

Norske Reindriftsamers Landsforbund og staten samarbeidet godt gjennom beitekrisen og ble enige om bruken av krisemidlene over reindriftsavtalen for å sikre dyrevelferd og fremtidig produksjon. Dette gjaldt også bruken av regjeringens ekstrabevilgning på 30 millioner kroner til dette arbeidet, opplyser departementet på sine nettsider.

– Nå ser vi at bevilgninger og tiltak har gitt resultater. Jeg vil berømme både næringen, NRL og forvaltningen for den store innsatsen som ble lagt ned under beitekrisen, sier Borch.

Økt salg av reinkjøtt

Markedsrettet produktutvikling og nye oppskrifter har bidratt til økt salg av reinkjøtt de siste årene. Stadig flere forbrukere blir klar over at reinkjøtt både er smakfullt og svært magert.

Rapporter fra slakteriene viser at kvaliteten på årets reinkjøtt er svært god, skriver departementet videre.

– Også dette er en god nyhet. Svært god kvalitet og høy produksjon lover godt for de mange som ønsker norsk reinsdyrkjøtt på tallerkenen til hverdag og fest, mener Sandra Borch.

Hun minner om at det ikke er vanskelig å tilberede reinsdyrkjøtt, og viser til de mange gode oppskriftene som er å finne hos www.matprat.no

Powered by Labrador CMS