Annonse

Økt bakterierisiko i stappfulle kjøleskap
Jo fullere kjøleskapet ditt er, jo større er sjansen for varm mat og bakterievekst i matvarene.
Annonse
I disse juletider hamstrer de fleste av oss store mengder mat. Dermed øker risikoen for at maten er varm, noe som kan føre til bakterievekst i maten. Normalt bør temperaturene i kjøleskapet være 4º celsius, eller lavere.– Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i kjøleskapet, råder Mattilsynet i en pressemelding.Andre førjulsråd er at man holder god orden i kjøleskapet, samt at lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk plasseres nederst, i den kaldeste delen av skapet.– Matvarer uten emballasje og matrester bør ikke ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de ikke forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut. Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.Mattilsynet fraråder også at man plasserer varm mat i kjøleskapet, da dette vil føre til økt temperatur og kondens, som igjen gir gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, skal derfor avkjøles før den settes i kjøleskapet.Langsom avkjøling øker også faren for vekst av bakterier i maten, så avkjølingen bør skje så raskt som mulig. Sett gjerne gryten ned i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god luftsirkulering. Maten avkjøles også raskere om den deles opp i mindre porsjoner.– Husk at emballasjen er varmeisolerende, slik at nedkjølingen bør skje før maten pakkes inn eller emballeres, skriver Mattilsynet. Er du usikker på hvordan mat skal lagres, kan det være lurt å sjekke informasjonen på emballasjen og se hvordan produktet oppbevares i butikken.
Hold orden i kjøleskapet
Annonse