Det er Håvard Werkland som skal representere de norske fargene under prestisjefulle Bocuse d`Or Europe i Trondheim. Werkland bor og trener i Trondheim og kommer opprinnelig fra Kyrksæterøra i Trøndelag. Det betyr hjemmebane for ham. Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi

Norske Håvard Werkland mot resten av kokke-Europa

19. og 20. mars er Trondheim vertsby for Bocuse d’Or Europe 2024 – europafinalen til verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse som holdes i Lyon neste år. Håvard Werkland og hans team konkurrerer på hjemmebane.

Publisert Sist oppdatert
De ti beste går videre til verdensfinalen i Lyon i januar 2025. Opplegget er satt sammen i tett samarbeid med Credo kompetansesenter og Heidi Bjerkan.

Bocuse d'Or Europe er den europeiske kvalifiseringskonkurransen for den internasjonale finalen i Bocuse d'Or i Lyon i 2025, og beskrives som verdens vanskeligste kokkekonkurranse. Det er 15 år siden Europafinalen i Bocuse d’Or fant sted i Norge, da i Stavanger i 2008.

Lag fra 20 europeiske land skal konkurrere over to dager i Trondheim Spektrum.

Og i morgen tirsdag går altså startskuddet.

Nesten på hjemmebane

I år er Håvard Werkland fra Speilsalen i Trondheim Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe. Werkland har valgt Christopher W. Davidsen, sølvvinner fra Bocuse d’Or i 2017, som coach og Grunde Gillund fra Speilsalen som sin commis.

Werkland stiller nesten på hjemmebane. Han er opprinnelig fra Kyrksæterøra i Trøndelag og bor og trener i Trondheim.

Tørrfisk fra Halvors tradisjonsfisk i Tromsø, skrei, kamskjell fra Frøya, reinkjøtt fra Sør-Trøndelag og Linie-aquavit er de offisielle råvarene som alle lag i konkurransen må ta i bruk i år.

Norges representant skal i ilden på konkurransens første dag, som siste kjøkken ut. Mer info om europafinalen i Trondheim, inkludert programmet, finner du HER.

­Heidi Bjerkan, også hun fra Trondheim, er valgt ut som ærespresident for konkurransen. Hun driver triangelen Credo, Restaurant Jossa mat og drikke og Edoramen i Trondheim, opplyser arrangørene.

Fakta om Europafinalen Bocuse d`Or Europe

  • Trondheim og Trøndelag er vertskap for Europafinalen, også kalt Host City Bocuse d’Or Europe.
  • Prosjektet eies av Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune og Næringsforeningen i Trondheimsregionen.
  • Det mottar nasjonale støtte fra Nærings- og fiskeridepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge.
  • Med er også private samarbeidspartnere som Reitan Retail, Bama Storhusholdning, Lerøy Seafood, Danske Bank og Nortura.

Storarrangementet i Trondheim Spektrum har faktisk enda mer å by på enn krevende kokke-tevling. Under konkurransedagene blir det nemlig et tett program med gastronomiske opplevelser også utenfor konkurransekjøkkenet.

  • Expo-messen og tilhørende foodcourt hvor du møter produsenter og leverandører fra kjøkken- og restaurantindustrien.
  • Frokostseminarer med kokker og bransjeledende aktører – som Bocuse-kokk Filip August Bendi, Eyvind Hellstrøm og Reneé Fagerhøi.
  • Nomad Foodlab – verdens største lavvo og eneste nomadiske Bocuse-kjøkken. Lavvoen står utenfor Trondheim Spektrum under konkurransen og blir et sted for samisk mattradisjon, samtaler og kompetanseheving.

Vil rekruttere unge til matfagene

Under konkurransen skal dessuten 250 barn prege arenaen. Et sentralt mål for vertskapet er å bidra til økt rekruttering til matproduksjon, samt kokk- og servitørfaget.

Som et ledd i dette inviteres 20 skoleklasser fra 6. klasse til å være med på et spennende program før og under kokkekonkurransen.

De ulike skolene vil få tildelt hver sin kandidat fra de ulike europeiske lagene som deltar, og hver klasse skal være heiagjeng for sitt land og sin kandidat.

Kokkekandidatene fra de respektive landene vil sende en hilsen til hver klasse i forkant på en videosnutt på engelsk der han/hun sier litt om sitt land, sin matkultur og spesialiteter.

Statsråder i norsk-svensk kokkekamp

Ikke nok med det: i morgen 19. mars inviterer fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) til vennskapelig kokkekamp mot sin svenske kollega, landbruksminister Peter Kullgren. Åstedet for denne uhøytidelige konkurransen er Partner Village, stand Host City, i Trondheim pektrum.

Myrseth og Kullgren vil bli utfordret til å tilberede retter med råvarer fra havet (Myrseth) og landet (Kullgren), foran et live publikum og et norsk-svensk dommerpanel.

Statsrådene har hver sin talentfulle kokkelærling på laget, noe som skulle sikre den nødvendige matkvaliteten.

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth utfordrer sin svenske kollega, landbruksminister Peter Kullgren, til vennskapelig kokkekamp under Bocuse d`Or Europe i Trondheim. Bildet er fra et besøk i London der dagens fisk (selvfølgelig) var norsk. Foto: NFD

Dommerne er Tom Victor Gausdal, norsk sølvvinner fra Bocuse d’Or 2005, og Ludwig Tjörnemo, Årets Kock i Sverige 2020 og tidligere kaptein på det svenske kokkelandslaget.

Powered by Labrador CMS