Nyheter

Konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen mener at prisveksten skyldes store kostnadsøkninger i hele verdikjeden for mat. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Norgesgruppen: Unormale kostnader presser opp prisen på dagligvarene

Rekorddyr strøm og økte leverandørpriser gir dyrere mat og svekket lønnsomhet i dagligvarebransjen. Norgesgruppen vil ha den unormale kostnadsveksten ned.

Publisert Sist oppdatert

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) har i dag møte med alle de store aktørene i dagligvarebransjen for å diskutere det varslede prishoppet.

Først ute var Norgesgruppen som ga klar beskjed:

– Unormale kostnadsøkninger gir dyrere mat og svekket lønnsomhet. Vårt hovedfokus er å holde prisstigningen nede ved å få kontroll på den store kostnadsveksten.

Økte kostnader i hele kjeden

I en pressemelding etter møtet skriver konsernsjef Runar Hollevik at prisveksten skyldes store kostnadsøkninger i hele verdikjeden for mat. De store prisøkningene fra leverandørene og rekorddyr strøm fører til økte matpriser og reduserer samtidig Norgesgruppens lønnsomhet, poengterer han.

«Både leverandørene og butikkene opplever at kostnadene går i taket. Det fører til at matvareprisene øker, men vi tjener likevel mindre på denne situasjonen. Jeg tror jeg snakker for alle i dagligvarebransjen, når jeg sier at den situasjonen vi er i nå, skulle vi gjerne vært foruten. Vi har forståelse for at mange synes prisveksten er svært krevende», skriver Hollevik videre.

Høye matpriser i hele Europa
Hollevik viser til at sterk prisvekst på mat og drikke er et fenomen i hele Europa, og at prisveksten faktisk er høyere i våre naboland enn i Norge.

Prisveksten er helt ekstraordinær akkurat nå, og den rammer mange hardt, fortsetter han.

Samtidig er det viktig å se dette i sammenheng med hva som skjer i andre land. 11,5 prosent økning på ett år er svært mye, men i Danmark og Sverige var prisveksten på 14,9 og 18,1 prosent (tall fra november 2021 contra november 2022). Det viser tydelig at prisveksten skyldes internasjonale hendelser, som krigen i Ukraina, som har ført til svært høy vekst på en rekke råvarer, innsatsfaktorer og rekordhøye strømkostnader.

Regjeringen kan bidra

Hollevik benyttet også møtet med de to statsrådene til å oppfordre regjeringen til å bidra på særlig tre områder: energiprisene, jordbruksoppgjøret og ved å sikre de frie kommersielle forhandlingene.

Norgesgruppen understreket viktigheten av at årets jordbruksoppgjør tar hensyn til de økte kostnadene i landbruket, uten at det øker prisene i markedet. Samtidig må energiprisene stabiliseres på et akseptabelt nivå, mener matkjeden.

Advarer mot politisk innblanding

Hollevik frarådet i tillegg regjeringen mot politisk innblanding i de frie forhandlingene mellom leverandørene og kjedene.

«Når et stort flertall av aktørene i bransjen, landbruket og næringsministerens egne ekspertorganer, Konkurransetilsynet og Dagligvaretilsynet, advarer mot forslaget til forskrift og sier det vil øke matprisene, så må dette forslaget legges i skuffen», skrev konsernsjefen.

Fakta om Norgesgruppen

Norgesgruppen er en familie av konsepter med sterke posisjoner innen forbruksvarer
og tjenester i matmarkedet.

  • Har 2.140 butikker i hele landet (44 prosent egeneid).
  • Kiwi, Meny, Spar, Joker og Nærbutikken er våre dagligvarekonsepter.
  • Meny, Spar og Joker tilbyr netthandel.
  • Deli de Luca, Mix og Jafs er våre servicehandelskonsepter.
  • Rundt 60 prosent av våre butikker og utsalgssteder eies og drives av selvstendige kjøpmenn, hvorav flere er aksjonærer i Norgesgruppen.
  • Konsernet har 40.618 medarbeidere fra 70 ulike nasjonaliteter. 66 prosent av de ansatte jobber i egeneid virksomhet.
  • Norgesgruppen har 1200 samarbeidspartnere og leverandører.
Powered by Labrador CMS