Nyheter

Næringsminister Jan Christian Vestre og den indiske handelsministeren Piyush Goyal (til høyre) rett etter signering av handelsavtalen. Foto: Sofie Dege Dimmen | NFD

Norges handelsavtale med India gir nulltoll på nesten all eksport

Norge og de andre EFTA-landene er enige med India om en handelsavtale. Avtalen er historisk og vil gi nulltoll på nesten all norsk eksport til India.

Publisert Sist oppdatert

­– Dette er en svært viktig avtale for norsk næringsliv. India er verdens femte største økonomi og representerer et enormt marked som vil gi store eksportmuligheter. Etter EØS-avtalen kan dette bli en av de viktigste handelsavtalene Norge noen gang har inngått, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Avtalen ble signert i New Delhi søndag 10. mars, av blant andre næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og Indias handelsminister Piyush Goyal.

Med avtalen fjernes tollen på nesten alle varer og tjenester på all norsk eksport til India.

– Et godt eksempel er norske sjømatvirksomheter som i dag må betale hele 33 prosent toll i India. Med denne avtalen, vil norsk laks og makrell få nulltoll etter fem år. Dette gir norske eksportører store konkurransefortrinn sammenlignet med konkurrenter i Europa og resten av verden, sier Vestre.

Skal investere 100 milliarder dollar i India

Handelsavtalen er en del av regjeringens eksportsatsing «Hele Norge eksporterer». Ifølge Goyal har de fire Efta-landene blitt enige om å investere totalt 100 milliarder dollar i India over de nesten 15 årene.

– Det er en moderne handelsavtale som er rettferdig, rimelig og vinn-vinn for alle de fem landene, sier den indiske handelsministeren på en pressekonferanse.

Landene har vært i forhandlinger om en avtale siden 2008, og søndagens signering setter dermed punktum for en prosess som har tatt 16 år.

Handelsavtalen og norsk toll

Med handelsavtalen fjernes tollen på nesten alle varer og tjenester.

Her er noen eksempler på norske selskaper som allerede eksporterer til India, og som vil profitere av handelsavtalen:

  • Yara eksporterer mineralgjødsel fra Herøya i Telemark og Glomfjord i Nordland til India. Konsernet har 1.600 arbeidsplasser i Norge. Selskapet må i dag betale inntil 8 prosent toll. Med den nye handelsavtalen blir tollen gradvis redusert til 0.
  • Figgjo eksporterer designporselen fra Sandnes i Rogaland til India. Selskapet har 73 arbeidsplasser i Norge og må i dag betale 11 prosent toll. Med den nye handelsavtalen blir tollen gradvis redusert til 0.
  • Glencore Nikkelverk eksporterer metaller til det grønne skiftet – fra Kristiansand i Agder til India. De har 500 arbeidsplasser i Norge. Selskapet må i dag betale inntil 5,5 prosent toll. Med den nye handelsavtalen blir tollen gradvis redusert til 0.
  • Polar Quality eksporterer laks fra Bodø i Nordland til India. Foretaket har 12 arbeidsplasser i Norge. Selskapet må i dag betale 33 prosent toll. Med den nye handelsavtalen blir tollen også for dem gradvis redusert til 0 prosent.
  • Kongsberg Maritime eksporterer batterier og instrumenter fra Kongsberg i Buskerud til India. Konsernet har 3.000 arbeidsplasser i Norge. Selskapet må i dag betale inntil 11 prosent toll. Med den nye handelsavtalen blir tollen gradvis redusert til 0.

Kilde: Nærings- og fiskeridepartementet

Jubel i NHO-huset

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er svært fornøyd med at en avtale med India er på plass.

– Det er en utrolig god nyhet for norske bedrifter at vi nå får en handelsavtale med India. India er et svært viktig og raskt voksende marked. Denne avtalen gir store muligheter for eksport og samarbeid, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.

Almlid sier en handelsavtale med India har hatt høy prioritet hos NHO og vært sterkt ønsket av deres medlemsbedrifter.

Menneskerettigheter og likestilling

For første gang har India akseptert å innlemme en henvisning til menneskerettigheter i en handelsavtale. Det sørasiatiske landet har også bekreftet at det vil gjennomføre forpliktelsene i blant annet Paris-avtalen og internasjonale konvensjoner om likestilling, opplyser Statsministerens kontor.

– Menneskerettigheter er en sentral del av norsk utenrikspolitikk. Det har derfor vært viktig for Norge å inkludere menneskerettigheter og internasjonale miljøkonvensjoner som en del av avtalen, sier Støre.

De øvrige landene i Efta er Liechtenstein, Sveits og Island.

Powered by Labrador CMS