Nyheter

Tre norske kokker i aksjon i det som betegnes som verdens tøffeste konkurranse for kokkelag. Foto: IKA | Culinary Olympics

Nordmenn jakter på gull under kokke-OL i Tyskland

Kokke-OL i Tyskland samler hele 1.200 kokker som til sammen skal lage 7.000 matretter. Norsk kokekunst, basert på norske råvarer, står sentralt – og ambisjonene om edelt metall er skyhøye.

Publisert Sist oppdatert

­Fredag kveld var det åpningsseremoni der kokker fra 55 land marsjerte inn i messehallene i Stuttgart. De neste dagene skal lagene kjempe om å lage de perfekte rettene i IKA/Culinary Olympics 2024, også kalt kokke-OL.

Norge er blant veldig få nasjoner, og eneste nordiske land, som stiller med landslag i alle konkurransekategorier: junior, senior og community catering (catering/storkjøkken).

Til sammen har de norske utøverne lagt ned over 25.000 timer i trening og nå skal det tas ut i perfeksjon og resultater, skriver Norske Kokkers Landsforening på sine nettsider.

Går for gull

Norge har et gull å forsvare fra senior-klassen fra sist OL og er også revansjesugne etter at de mistet de gjeveste plassene med minst mulig margin under fjorårets VM i Luxembourg. Norge har de siste tiårene blitt en nasjon å regne med helt i toppen i både VM og OL i kokkekunst.

De norske kapteinene har store forventinger til Norges prestasjoner i mesterskapet.

– I november 2022 var juniorlandslaget 0,065 poeng unna å ta gull. Nå er vi tilbake. Denne gangen i OL for å gjøre absolutt alt vi kan for å ta gullet, sier Christer Rødseth som er kaptein på De Norske kokkelandslagene junior.

Tilbake til de norske røttene

Norge har valgt en tematikk i sine retter som bygger på håndverk, kunst og lidenskap. Den rustikke elegansen skal være en reise til hjertet av de norske kulinariske tradisjonene, skriver Norske Kokkers Landsforening videre.

– Vi har utviklet et samlet konsept som presenterer vår kulinariske arv og råvarer som en komplett opplevelse av vår identitet og uttrykk. Temaet strekker seg over menyene i alle fem konkurransekategoriene som de norske kulinariske lagene konkurrerer i, forklarer Gunnar Hvarnes, manager på De Norske Kokkelandslagene.

– Det representerer en reise tilbake til det grunnleggende, hvor kvaliteten på ingrediensene står i sentrum, og teknikker som går i arv gjennom generasjoner, blir verdsatt, understreker han.

Dette skal Norge lage

På de norske menyene i OL står blant annet høylandslam fra Lom, fjordørret med vendasrogn fra innlandet, solbær, kveite fra Rogaland, jordskokker fra Gyda gård, kirsebær fra Hardanger, «Liveche»-kylling, rødbeter fra Sørlandet, kongekrabbe fra Varanger, kamskjell fra Hitra, bringebær fra Lærdal, ung storfe og mye ferske kryddergrønnsaker fra rundt omkring.

Senior og junior har to konkurranser hver, mens community catering har én konkurranse. Premieutdelingen er onsdag, men det blir også delt ut medaljevalører i etterkant av hver konkurranse.

Disse representerer Norge under kokke-OL 2024

I IKA/Culinary Olympics 2024 stiller Norge med tre lag som har utøvere fra store deler av Norge.

De Norske Kokkelandslagene Junior består av:

  • Gunnar Hvarnes (manager)
  • Christer Rødseth (kaptein)
  • Håvard Onsøyen
  • Martine Espeland
  • Andreas Enger Fjellheim
  • Christoffer G. Fallet
  • Nora Krogstad
  • Trym Karlsen
  • Rohollah Murshakhi
  • Torje Torvik
  • Lea Friis Henriksen

De Norske Kokkelandslagene Community Catering består av:

  • Gunnar Hvarnes (manager)
  • Inger Renathe Østmo (kaptein)
  • Grethe W. Rafaelsen
  • Tore Stalsberg
  • Vilde Nistad Strandos
  • Anette Myrhagen
  • Pål Anda
  • Stine Strand

De Norske Kokkelandslagene Senior består av:

  • Gunnar Hvarnes (manager)
  • Sebastian Myhre (kaptein)
  • Siriyaporn Rithisirikrerg
  • Panupong Phengphen
  • Sindre Hjelmseth
  • Runar Helgeland
  • Simen Johansen
  • Benjamin Granerud
  • Eline Sofie Sunde
  • Nils Flatmark
  • Rohita Kumara
  • Synva Gjerde Knapastad
  • Mats Eriksen Holmsen

Kilde: Norske Kokkers Landsforening

Matkunst av ypperste klasse leveres under den pågående kokke-olympiaden i Tyskland. Her en ungarsk kokk i full konsentrasjon. Foto: IKA | Culinary Olympics
Powered by Labrador CMS