Nyheter

Kjøtt og handleposer i bilen på Nordby Shoppingcenter like utenfor Svinesund. Området til Strömstad er populært for handlelystne nordmenn. Foto: Audun Braastad | NTB

Nordmenn brukte 9,3 milliarder på grensehandel i Sverige

I 2023 dro nordmenn på 4,7 millioner dagsturer til utlandet. Mest penger ble brukt på på mat- og dagligvarer.

Publisert Sist oppdatert

Av pengene som gikk til grensehandel, ble nesten 8 milliarder kroner brukt i Sverige, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Ifølge tallene ble det brukt 1.981 kroner på hver tur.

– Det er området rundt Strömstad med Nordby og Svinesund som er den soleklare ener som reisemål for grensehandlende nordmenn. Her la vi igjen nesten 5,1 milliarder kroner i fjor, rundt 54 prosent av all grensehandel, sier seniorrådgiver Guro Henriksen i SSB til NTB.

På andreplass kommer Charlottenberg, med nesten 15 prosent av grensehandelen.

Nordmenn brukte suverent mest penger på mat- og dagligvarer i nabolandet. I fjor brukte de nesten 4 milliarder kroner på denne varegruppen. Det tilsvarte 43 prosent av grensehandelen, skriver SSB på sine nettsider.

På brus og mineralvann, godteri, alkohol, snus og tobakk ble det brukt nesten 3,4 milliarder.

– Brus og mineralvann er populære varer for nordmenn på grensehandel. Brus og mineralvann utgjorde 6,8 prosent av det vi grensehandlet. Sjokolade og godteri utgjorde 4,6 prosent, sier Guro Henriksen.

Alkohol for 1,3 milliarder

Nordmenn brukte nesten 1,3 milliarder kroner på alkohol når de grensehandlet i 2023. Vin og brennevin utgjorde 7,9 prosent av grensehandelen, mens alkoholholdig øl og sider utgjorde 5,7 prosent.

Det ble handlet snus og tobakk for omtrent 1 milliard kroner. Litt over halvparten ble brukt på snus og den resterende halvparten ble brukt på sigaretter og tobakk.

Litt på kos også

8,7 prosent av grensehandelen i fjor ble brukt på kafeer og restauranter.

– I tillegg til å handle, tar mange seg også tid til et kafe- eller resturatbesøk, sier Guro Henriksen.

Varekategorier utenom de nevnte utgjorde litt over 1,1 milliarder kroner. Størst blant de andre varegruppene var klær og sko som utgjorde 5,3 prosent av grensehandelen, ifølge SSB.

Østfoldingene ivrigst

Det er regionale forskjeller når det kommer til hvor mye penger som brukes på grensehandel, melder tallknuserne videre.

Østfoldingene stod for 23 prosent av all grensehandel i 2023. De handlet for 2,1 milliarder kroner, etterfulgt av folk fra Akershus fylke. De grensehandlet for nesten 1,8 milliarder, noe som utgjorde 19 prosent av all grensehandel i fjor.

– De som bor i regioner som grenser til Sverige brukte i gjennomsnitt 1.761 kroner på hver grensehandelstur. Mens de som bor i regioner som ikke grenser til Sverige i gjennomsnitt brukte 2.623 kroner per tur, forklarer Guro Henriksen.

– Det kan tyde på at de som har kort vei til grensen tar turen oftere og bruker butikker på andre siden av grensen mer som nærbutikker enn de som kommer langveis fra og som i større grad storhandler, sier seniorrådgiveren.

Ikke sammenlignbart

1. januar 2023 endret SSB metode for å samle inn data til grensehandelsundersøkelsen. Det betyr at tall som er blitt publisert fra og med 2023, ikke lenger er direkte sammenlignbare med tidligere tall, skriver NTB.

Powered by Labrador CMS