Nyheter

Illustrasjonsfoto: Grønt Punkt

Nordisk matsvinn-konferanse vil diskutere hastetiltak

Nordisk Ministerråd inviterer til nordisk matsvinn-konferanse i Stockholm i april. Et av de sentrale spørsmålene er: hvilke grep må til for at vi kaster mindre mat.

Publisert Sist oppdatert

Konferansen Nordic Food Waste Summit 26. april arrangeres av Livsmedelsverket i Sverige og Nordisk Ministerråd, i samarbeid med Jordbruksverket og Naturvårdsverket i Sverige. På den vil det stilles en rekke høyst nødvendige spørsmål for å få bukt med kast-mentaliteten:

  • Hvordan vi kan trappe opp kampen mot matsvinn?
  • Hva er de beste praksisene for å redusere matsvinn?
  • Hvordan kan vi få fart på fremgangen?
  • Og hvordan kan nordisk samarbeid gi merverdi for nasjonal innsats?

Kaster en tredjedel

Matsvinn er et stort bærekraftsspørsmål med store effekter på klimaet og miljøet. Mer enn en tredjedel av all maten som produseres globalt går tapt eller blir kastet. I de nordiske landene kastes rundt 3,5 millioner tonn mat årlig.

«Hvis matsvinn var et land, ville det vært den tredje største klimagassutslipperen i verden. Reduksjon av matsvinn er én av nøkkelaspektene for å skape bærekraftige matsystemer for helsen til miljøet vårt, klimaet og mennesker», skriver Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider.

Hastetiltak

Nordic Food Waste Summit vil samle eksperter, politikere, myndigheter, næringsliv og sivilsamfunn i et forsøk på å øke samarbeidet og få til hastetiltak for å redusere matsvinn.

Toppmøtet er åpent for alle interessenter i sektoren. Det er gratis og holdes på engelsk.

Powered by Labrador CMS