Nyheter

Nibio-forsker frykter mangelen på norsk importert arbeidskraft som følge av koronautbruddet kan gå ut over norsk matproduksjon.

Nibio-forsker frykter for norsk matproduksjon

Hagebrukssektoren og potetproduksjon særlig utsatt.

Publisert Sist oppdatert

En seniorrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) frykter mangelen på importert arbeidskraft kan gå utover norsk matproduksjon.

– Jeg mener det er grunn til å trykke på en stor, rød knapp for hagebrukssektoren, potetproduksjonen og vesentlige deler av matindustrien, sier seniorrådgiver Ivar Pettersen ved Nibio til Nationen.

LES MER | Jordbruksoppgjøret kan bli utsatt

Nektes utreise

Mange utenlandske sesongarbeidere blir nektet utreise fra hjemlandet sitt som følge av koronautbruddet. I helgen vedtok også regjeringen at alle utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge skal bortvises på grensen som et tiltak for å hindre ytterligere spredning av koronaviruset.

Pettersen påpeker at norsk produksjon av bær, frukt, poteter, prydplanter og grønnsaker er avhengig av en stor mengde importert arbeidskraft. Det samme gjelder for primær kjøttindustri og sjømatindustri.

90.000 i 2019

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det var over 90.000 sysselsatte på korttidsopphold i Norge i 2019.

Pettersen mener mangel på arbeidsmigrasjon ikke bare vil ramme norsk produksjon, men også de landene vi importerer fra.

Bama og Gartnerhallen har bedt myndighetene legge til rette for innhøsting uten utenlandske arbeidere.

Bollestad: Normal produksjon

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) hadde tirsdag samtaler med sentrale aktører i landbruket samt Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Landbruksdirektoratet.

– Jeg fikk en god orientering om status og samtidig forsikringer om at per nå går all matproduksjon som normalt. Det er full beredskap i verdikjeden og alle følger opp rådene og påleggene som helsemyndighetene har gitt, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

I samtalene ble også behovet for sesongarbeidere fra utlandet – spesielt til grøntsektoren – diskutert.

– Dette er en situasjon vi tar på det største alvor, sier Bollestad.

Powered by Labrador CMS