Nyheter

Miljødirektoratet anbefaler en forskrift som skal redusere forsøpling og spredning av mikroplast, samt bidra til en sirkulær økonomi.

Miljødirektoratet: Plastprodusenter må dekke opprydningskostnader

Produsenter av engangsprodukter av plast må ta regninga for opprydding av plastforsøpling, mener Miljødirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

– Engangsplastprodukter som emballasje til mat og drikke som nytes på farten, og sigarettsneiper er store kilder til forsøpling i Norge og utgjør en stor andel av avfallet i offentlige avfallsbeholdere. Det er derfor rimelig at produsentene skal dekke kostnader knyttet til håndtering av slikt avfall, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet anbefaler Miljødirektoratet nå en forskrift med strengere krav til produsentene av utvalgte engangsprodukter av plast.

De ønsker blant annet at produsenter skal bidra med økonomisk støtte til kommunene.

– Dette er en ny produsentansvarsordning der produsentene skal dekke kostnader kommunene har til opprydning av forsøpling og innsamling når det kastes i avfallsbeholdere i offentlige rom, sier Hambro.

Det er snakk om tre forskjellige typer plastprodukter:

* Emballasje og noen produkter som ikke er emballasje (matbeholdere for hurtigmat, fleksibel innpakning for hurtigmat, drikkevarebeholdere under tre liter, drikkebegre og plastbæreposer)

* Våtservietter og ballonger.

* Tobakksprodukter med filter, og filtre til bruk sammen med tobakksprodukter.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS