Nyheter

Mattilsynets nasjonale tilsynskampanje om velferd for svin har så langt i år oppdaget flere brudd på regelverket hos Norges svineprodusenter, men få av disse var alvorlige (illustrasjonsfoto).

Mattilsynet: Regelbrudd hos mange svineprodusenter, men få alvorlige

Ved utgangen av august hadde Mattilsynet gjennomført 168 tilsyn med dyrevelferden hos svineprodusenter. Hos 54,8 prosent ble det oppdaget brudd.

Publisert Sist oppdatert

De fleste regelbruddene gjaldt rotemateriale eller strø. På de 168 tilsynene var det et fåtall alvorlige regelbrudd, opplyser Mattilsynet.

Totalt skal Mattilsynet gjennomføre 600 tilsyn i løpet av 2021 og 2022.

– Det er mange tilsyn igjen, og det er derfor viktig å ikke trekke konklusjoner ut fra disse foreløpige funnene, sier seksjonssjef for dyrevelferd Torunn Knævelsrud i Mattilsynet.

Så langt er det ikke funnet alvorlig vanskjøtsel i noen av svineholdene. Forhold i denne kategorien omfatter tilfeller der flere dyr er døde eller må avlives på grunn av manglende fôring, vanntilgang og stell.

Ingen politianmeldelser

Mattilsynet har heller ikke funnet noe som gir grunnlag for å melde noen til politiet og avvikle svinehold, kommer det fram i rapporten.

De understreker også at avdekking av regelbrudd i en svinebesetning, ikke ensbetydende med at grisene lider, men at det er funnet brudd på regelverket for hold av svin.

Bondelaget: – Godt å se

– Det er godt å se at Mattilsynets funn så langt tyder på at det er få alvorlige avvik for dyrevelferden hos norske griser, sier leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag.

– Disse første resultatene tegner et bilde som vi kjenner oss mer igjen i. Det er forbedringspunkter å jobbe med, de tar vi tak i, men dyrevelferden hos gris er god med få alvorlige avvik, legger han til.

Powered by Labrador CMS