Nyheter

Over hele landet har pågangen til matsentralene økt kraftig. Her fra kronprinsesse Mette-Marits besøke i Matsentralen i Oslo i 2014.

Matsentralene merker økt pågang – frykter stram sommer

Over hele landet har pågangen til matsentralene økt kraftig. Daglig leder spår stram sommer for mange.

Publisert Sist oppdatert

– Vi klarer ikke få tak i nok mat for de som trenger det i hele landet. Vi gir mer mathjelp enn noen gang før, men vi klarer ikke å dekke økningen av behovet, sier daglig leder Per Christian Rålm i Matsentralen Norge til Vårt Land.

Tidligere denne uka meldte Bergens Tidende om krise og tomme lagre på Matsentralen i Bergen. Matsentralene Vårt Land har snakker med i Tromsø, Trøndelag og Vestfold og Telemark, melder også om stor pågang.

Rålm anslår en fordobling av trengende fra juni i fjor til nå. I Vestland og Bergen er gapet størst mellom behovet og det Matsentralene klarer å dekke, men gapet gjør seg gjeldende i resten av landet også.

– Vi ser at det å ha barn kan oppleves ganske tøft akkurat nå fordi matpriser har økt mer enn alle andre priser, samtidig som alle andre priser også har økt. Det å ha omsorg for noen, kan nå oppleves som en byrde, sier han.

Daglig leder Rebekka Trevland i Matsentralen Vestfold og Telemark forteller om en helt ny gruppe som kommer for å få utdelt mat.

– Det er fordi alt koster: renteoppgang, høye matvarepriser, dieselpriser. Det gjør at vi har en større tilstrømming av enslige forsørgere og småbarnsfamilier. Vi regner med at det blir enda flere etter sommeren, sier Trevland.

Ifølge Trevland kunne hjelpeorganisasjonene de leverer til tatt imot 50 prosent mer mat enn de allerede gjør. Endringer i matvarebransjen har imidlertid ført til at Matsentralen ikke mottar den samme mengden varer som de gjorde før.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS