Nyheter

Landbruks- og matminister Geir Pollestad stod for utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2023. Fra venstre Nina Sundqvist fra Stiftelsen Norsk Mat, Geir Pollestad, prisvinner Margit Dale og de andre finalistene Inger Lise Fevang Jensen, Annechen Bahr Bugge og Kari Støfringsdal.

Margit Dale vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for 2023

Det var Margit Dale fra Valle i Setesdal som sikret seg Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for 2023 som ble delt ut for 30. gang.

Publisert Sist oppdatert

­Dale vant prisen blant 38 nominerte fra hele landet.

– Skal vi bevare norske mattradisjoner, er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) under utdelingen av matkulturprisen.

Den fant sted på Sentralen i Oslo, under feiringen av 30-årsjubileet til Stiftelsen Norsk Mat.

– Dale er et enestående eksempel på hva det vil si å leve som en lærer, poengterte Pollestad.

Utover å være en svært god formidler er Dale også ivrig jeger, fisker og bonde.

Når bredt ut med budskapet sitt

Årets publikumsavstemming vakte stort engasjement med mange stemmer til alle årets kandidater. Det var likevel aldri noen tvil om hvem som var publikums favoritt. Dale stod for et overveldende flertall av stemmene.

Fagjuryen trekker fram at Margit Dale når bredt ut med sitt budskap om norsk tradisjonsmat og har etablert seg som en viktig stemme for norsk matkultur og norske mattradisjoner.

Bestemorens gulnede oppskriftsbøker

Dale selv sier at det var en sterk forpliktelse til arv og tradisjon som gjorde at hun valgte å overta slektsgården fra 1300-tallet.

Etter flere år i utlandet og storbyer oppdaget hun tradisjonsmaten hun vokste opp med på nytt, og ble overbevist om at den ikke stod noe tilbake for maten vi lar oss inspirere av fra utlandet.

Bestemorens gulnede oppskriftsbøker er utgangspunktet for Dale, og både gamle og moderniserte oppskrifter spres ved hjelp av kokebøker, TV-serier og hennes populære blogg.

– Tradisjonar må brukast for at dei ikkje skal døy, sa Margit Dale da hun takket for prisen og ga honnør til de andre finalistene som «alle er viktige stemmer for norsk tradisjonsmat.»

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

  • Ingrid Espelid Hovig var en av landets mest innflytelsesrike formidlere av kostholds- og matkultur.
  • I hennes ånd skal prisen gå til en person som har utmerket seg som en inspirerende formidler og pådriver i arbeidet for et sunt norsk kosthold, samt for å bevare og videreføre norske mattradisjoner og matkultur som helhet.
  • I år er det 30. gang at prisen ble delt ut.
  • Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris administreres av Stiftelsen Norsk Mat.
Powered by Labrador CMS