Nyheter

Mange kaster mat fordi holdbarhetsdatoen er uleselig

Blindeforbundet går til kamp mot uleselige holdbarhetsdatoer på matvarer.

Publisert Sist oppdatert

Norge ble det kastet omtrent 85 kilo spiselig mat per innbygger i 2020.

Kaster maten

En fersk, landsrepresentativ undersøkelse utført av Opinion på vegne av Norges Blindeforbund viser at så mange som 8 av 10 kaster mat som man kanskje kunne brukt, som følge av uleselig holdbarhetsdato eller annen uleselig informasjon, skriver Blindeforbundet i en pressemelding.

En undersøkelse gjort i fjor viser at en av tre lar være å kjøpe et produkt på grunn av utilgjengelig informasjon.

Større skrift, takk

Dette vil Blindeforbundet nå bidra til å få slutt på gjennom kampanjen «Opp med skrifta!», som pågår denne uken. Blindeforbundet vil at informasjonen i samfunnet skal være lesbar for alle, slik at ingen skal føle seg unødvendig «blinde» på grunn av dårlig lesbar informasjon. For at flest mulig skal kunne lese det som står, er det blant annet viktig at skrifta er stor nok, og at det er gode kontraster mellom skrift og bakgrunn.

Produsentene må ta ansvar

– Skrifta må opp og fram for å unngå uheldige konsekvenser som matsvinn og allergiske reaksjoner. Produsentene må lytte og ta ansvar. Vi skal gjøre dem oppmerksomme på problemet og kreve endring, sier Terje André Olsen, forbundsleder i Blindeforbundet.

Da Blindeforbundet gjennomførte samme kampanje i 2014, stilte hele Norge (95 %) seg bak kravet om å få opp skrifta. Blindeforbundet fikk blant andre Tine, Nidar og Q-meieriene til å lage mer lesbar produktinformasjon. – Men tydeligvis er det fremdeles en vei å gå, sier Olsen.

Et klart flertall i befolkningen – 6 av 10 – sier de blir irritert over dårlig lesbarhet, f.eks. på matvarer, skilt, nettsider o.l. Eldre aldersgruppene er overrepresentert. Det er ingen vesentlige forskjeller mellom kjønnene, utdanningsgruppene eller landsdelene.

Post eksempler

Blindeforbundet oppfordrer deg til å bli med kampen om å få opp skrifta:

– Ta bilde av det du ikke klarer å lese og post det på facebook.com/uleselig.no, oppfordrer Blindeforbundet.

Powered by Labrador CMS