Nyheter

Et panel av honningeksperter har gjennomført en kvalitets- og smaksanalyse av hver honning for å finne fram til landets beste honning. Bildet viser Anneli Hansen under bedømmingen i prefinalen. Foto: Julie Øyan | Hanen

Landets beste honning kåres

Norgesmesterskapet i honning begynner å nærme seg. 52 finalister skal konkurrere om priser, heder og ære. Og så skal både årets og fremtidens birøkter pekes ut.

Publisert Sist oppdatert

­Det er næringsorganisasjonen for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske HANEN, Oslos urbane birøkterlag ByBi og Norges Birøkterlag som står bak arrangementet NM i honning 2024 som går av stabelen 27. januar i Landbrukets Hus i Oslo.

Hensikten er å hylle både den norske honningen, biene og birøkterne fra hele landet, reklamerer de tre.

Det gjør man best ved å dele ut priser i NM i honning. Over 170 forskjellige honninger er blitt sendt inn til forhåndsbedømming, 52 tålte juryens faglig-kritiske blikk, smak- og luktesans og kom seg videre til finalen.

Prisdryss og fagdag

Så gjaldt det å finne fram til de ørsmå forskjellene, for norsk honning er av ypperste kvalitet, framhever de tre arrangørene. Et panel av honningeksperter har derfor gjennomført en kvalitets- og smaksanalyse av hver honning.

Vinnere kåres til gull, sølv og bronse i hver av honningkategoriene flerblomstret, røsslyng, bringebær, skogsbær, honningdugg og andre sortshonninger.

I tillegg deles det ut priser til beste by-honning og beste landsdelshonning (Nord-Norge, Midt-Norge, Sør-Norge).

Prisutdelingen kombineres med egen fagdag og avsluttes med festmiddag. Det kan være noe å se fram til, for elevene på Norsk Restaurantskole er blitt kurset av HonningHub og Mjøderiet for så å sette sammen «en fabelaktig festmiddag med drikkepakke i honningens navn», skryter arrangørene.

Lang tradisjon

Norsk birøkt har lang tradisjon som et solid og ærlig håndverk. NM i Honning skal støtte norske birøkteres stolthet over honningen sin og motivere til økt produksjon og innovasjon, skriver ByBi på sine nettsider.

Dessuten skal norgesmesterskapet bidra til nytenkning og innovasjon blant birøktere for å øke mangfold av ulike norske honninger, utvide sortimentet av sortshonninger, samt høste flerblomstrede honninger flere ganger i sesongen.

Powered by Labrador CMS