MATSVINNEKSPERIMENT: Fire norske familier målte og registrerte eget matsvinn gjennom fire uker. (Foto: NorgesGruppen)

Kuttet drastisk i matkastingen

I et matsvinneksperiment klarte fire norske familier med enkle grep å redusere matsvinnet sitt med mellom 30 og 70 prosent på to uker.

Publisert Sist oppdatert
Gjennom matsvinneksperimentet har NorgesGruppen og dagligvarekjedene Joker, Spar, Kiwi og Meny, sammen med kundene sine, forsøkt å finne ut av årsakene til matsvinn i hjemmet. Eksperimentet ble gjennomført i samarbeid med forskermiljøene Østfoldforskning og OsloMet, for å sikre optimal gjennomføring og registrering av data.– Vi har sett på hvilke grep som kan tas for å redusere matsvinnet, og ikke minst om det er noe vi i butikkleddet kan gjøre for å bistå kundene våre. Vi har funnet at ganske små tiltak kan utgjøre en stor forskjell, sier Signe Bunkholt Sæter, kommunikasjonssjef bærekraft i NorgesGruppen.De fire norske familiene i eksperimentet målte og registrerte sitt eget matsvinn gjennom fire uker. Etter to uker fikk de anbefalt ulike tiltak for å forsøke å redusere matsvinnet. Ved å sammenligne matsvinnet i de to periodene kunne forsker Aina Elstad Stensgård ved Østfoldforskning konkludere hvor stor effekt tiltakene hadde på matsvinnet i familiene.– Resultatene var oppsiktsvekkende. Familiene som deltok reduserte matsvinnet sitt med mellom 30 og 70 prosent på bare to uker. Det mest effektive tiltaket for å redusere matsvinnet hjemme hos familiene, var at de ved å måle sitt eget svinn ble bevisst på hvor mye mat og penger det faktisk utgjør. I tillegg viste det seg at å ha en egen resteboks i kjøleskapet, og å få opplæring i bedre porsjonering, var avgjørende for resultatene, sier Stensgård fra Østfoldforskning.Bakgrunnen for at NorgesGruppen ville gjennomføre eksperimentet var at de ønsker å bidra til at kundene deres kaster mindre mat hjemme. En fersk rapport fra Østfoldforskning viser at det ble kastet 385.000 tonn med spiselig mat i de kartlagte verdikjedeleddene i Norge i 2017, hvorav 58 prosent ble kastet i søpla hjemme hos forbrukerne. Det betyr at hver og en av oss kastet i snitt 42,6 kilo med mat vi kunne spist.NorgesGruppen skal nå gå gjennom resultatene, og på bakgrunn av det vurdere hvilke tiltak de kan bidra med fremover.– Den kunnskapen vi har fått gjennom dette eksperimentet gir verdifull innsikt i årsakene til at vi alle kaster mat. Nå kan vi jobbe målrettet videre. Det er verken bra for lommeboka, miljøet eller samfunnet at spisbar mat går i søpla. Hvis vi skal vinne kampen mot matsvinn, må vi jobbe sammen – hele matbransjen og alle forbrukere, sier Sæter.

Oppsiktsvekkende resultater

Samarbeid må til

Powered by Labrador CMS