Nyheter

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) på besøk hos restaurant- og matfag på Jåttå Videregående. Her sammen med elev Leander Dybwad Moland. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Jakter ungdommer som vil jobbe i landbruks- og matfagene

Både mat- og måltidsbransjen og landbruksnæringene er i beit for fagarbeidere, men søkertallene går fortsatt ned – til tross for nasjonal rekrutteringskampanje.

Publisert Sist oppdatert

­I 2021 startet NHO Mat og Drikke, i bredt samarbeid med partene i arbeidslivet, skoler og bransjen, en nasjonal rekrutteringskampanje for å øke rekrutteringen til restaurant- og matfag.

Den var et konkret tiltak anbefalt av det regjeringsnedsatte rådgivende utvalget for rekruttering til mat- og måltidsbransjen. Landbruks- og matdepartementet har fram til nå tildelt 2,5 millioner kroner til arbeidet.

Med på laget er blant annet NHO Reiseliv, NHO Service og Handel, Virke, Fellesforbundet, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Norske Kokkers Landsforening (NKL), Oi! Trøndersk Mat og Drikke og Trøndelag fylkeskommune.

Men til tross for kampanjen ser det fortsatt ut til å gå trått med rekrutteringen til landbruks- og matfagene. De trenger flere hender og dyktige fagarbeidere, men søkertallene synker.

Det har de faktisk gjort en god stund nå. Så god er kanskje ikke det rette uttrykket for rekrutteringen til restaurant- og matfag har gått jevnt nedover i over 20 år.

Nå er det nye muligheter for unge til å søke videregående opplæring. Fristen er 1. mars.

De siste årene har søkertallene stabilisert seg noe, men frafallet fra Vg1 til Vg2 er fortsatt økende på restaurant- og matfag.

Noen skoler opplever imidlertid at pilene peker i motsatt, og riktig retning. På Jåttå videregående skole for eksempel har søkertallene hatt en økning de siste årene, skriver Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) har nylig tatt seg en tur dit.

– Det var inspirerende å møte engasjert og kunnskapsrik ungdom på restaurant- og matfag. De siste årene har søkertallene her hatt en økning. Dette er en god trend som jeg håper vil fortsette, understreket statsråden.

Fakta og anbefalinger om rekruttering

  • Mat- og måltidsbransjen representerer i dag mer enn 200.000 sysselsatte over hele landet, og har potensial for stor vekst i årene fremover, heter det i rapporten «Uten fagarbeidere – ingen matnasjon» fra februar 2021.
  • Bransjen står overfor et økende kompetansebehov. På samme tid er rekrutteringen til restaurant- og matfag preget av stadig synkende søkertall. Elevens bosted eller lokale tilbud skal ikke påvirke muligheten for å velge denne karriereveien.
  • For å vise frem mulighetene i bransjen, mener utvalget at det er behov for en femårig nasjonal og landsdekkende rekrutteringskampanje.
  • Ifølge Rådgivende utvalg for rekruttering til mat- og måltidsbransjen, som har laget rapporten, er det fem samfunnsaktører som er viktige for økt rekruttering til mat- og måltidsbransjen: den enkelte skole, fylkeskommune, opplæringskontorene, den enkelte bedrift og Nav. De ulike aktørene er ansvarlige på ulike nivåer og tidspunkt, men det er viktig at de samarbeider og er godt koordinerte.
  • Utvalget anbefaler at opplæringskontorene må få en tydeligere plass i opplæringen og at det forankres i ny opplæringslov.
  • Utvalget mener at anbefalinger som læreplassgaranti, regionale samlinger for restaurant- og matfag og digitale undervisningsplattformer er tiltak som kan bidra til at utdanningstilbudene svarer på det kompetansebehovet som de ulike delene av bransjen etterspør.
  • Det ser ut til å være en utbredt oppfatning at mat- og måltidsbransjen har dårlige lønns- og arbeidsvilkår og er preget av hardt arbeid og ugunstige arbeidstider. Dette skyldes, etter utvalgets syn, noen useriøse aktører som påvirker inntrykket av en hel bransje.
  • Utvalget mener at det er et felles ansvar å bedre dårlige arbeidsforhold der det forekommer, samtidig som bransjen må vise frem det store og varierte spekteret av karrieremuligheter.
  • Krav til fagbrev vil kunne bidra til å heve kompetansen og sikre seriøsitet, særlig i serveringsbransjen.
  • Større grad av fagorganisering i deler av næringen er også viktig for økt status og bedre lønns- og arbeidsvilkår, mener utvalget.
Powered by Labrador CMS